Úgysem hiszi el! Forgalomba helyezhető autót faragott a vasi szobrász (képekkel)

<b>Szombathely</b> - Ügyintézésre, hétköznapokon is használja majd Kovács Gábor építész azt a járgányt, amit hobbiból faragott. Az alkotó legnagyobb gondja, hogy mivel zárja majd le, ha leparkol. Esetleg megkér valakit, hogy vigyázzon a járműre.

Merklin Tímea

Megyénkben terveztek már hibrid és elektromos autót is, fát azonban - tudomásunk szerint - még nem. Idáig. 

Kovács Gábor építész faszobrászként most nyert díjat az Amator Artium kiállításon egy velocipéddel.  

- Megkérdeztem a rendőrséget, forgalomba lehet-e helyezni az autómat. Mivel nincs benne motor, lehet. Emberi erővel hajtott lassú járműnek minősül, akár egy tricikli. Féknek, lámpának lenni kell rajta, van is, úgyhogy minden rendben van, mehetek ügyeket intézni vele. Még azt kell majd megoldanom, hogy a parkolásnál mivel zárom le. Nem tudom: esetleg megkérek valakit, hogy vigyázzon rá, amíg bemegyek a postára vagy a boltba, a velocipéddel is így volt - mondja Kovács Gábor építész, aki a diplomamunkáját energiatakarékos földházakból írta. 



Kovács Gábor kreativitása lerí lakóhelyének külsejéről: Fotók: Szendi Péter

Nem csak házakat tervez, hanem régiek átalakítását is, és igazságügyi szakértőként a bíróságnak dolgozik. Ott lakik a Szily János utcában, nem messze az ítészek székházától. Kreativitása már a lakóhelyének külsejéről is látszik: faragott fejek díszítik az ablakkeretet, a kaput, faragott névtáblája műalkotásszerű, a hátsó kapu Frédi-Béni világát idézi. Az építész minden szabad idejét famunkákkal tölti: praktikusan az otthona és kertje alap- és kiegészítőelemeinek létrehozásával, művészi szinten pedig szobrok faragásával. Néha összekapcsolja a kettőt: így született a nagy és a kis velocipéd  mindkettő gyönyörű alkotás, de olyan, ami működik. A kis velocipéddel ténylegesen közlekedik is. A nagy nem annyira biztonságos, mert túl magas, viszont díjat nyert vele a XX. Amator Artium Képző- és Iparművészeti Tárlat MMIK-ban megrendezett Vas megyei kiállításán. Ezt viszik majd Budapestre is bemutatni.



A gazdagok vesznek autót, a szegények csinálnak - tréfálkozik Kovács  Gábor, és  bekászálódik a kapualjban parkoló járgányba

- Ezekkel a járművekkel nem lehet vegyülni, titkon osonni. Fel kell készülnöm arra, hogy a házamtól a Fő térig negyvenen megállítanak. Amikor vitték a Savaria Moziba a velocipédet  sokáig ott volt kiállítva  akkor is hosszú időbe telt odaérni vele, pedig nem is tekerték, de úgy is mindenki megcsodálta. Ez valószínűleg az autóval is így lesz: nem lehet feltűnés nélkül elhajtani vele - nevet az újkorszaki szaki. 

Járgánya egy működő faszobor. Ha kiveszi a slusszkulcsot, nem működik az elektronika, úgyhogy, aki elvinné, azt a rendőr megállíthatná: Uram, nem működik a lámpája. 

Ilyet pedig senki nem kockáztathat. 

De vajon mi köze a Gyalog galopp királyának a Kovács Gábor féle velocipédhez?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!