A Vulkánpark-projektben megújul a Sághegyi Múzeum is

Celldömölk - Ha minden jól megy, két hónap múlva pecsét kerülhet a Ság hegyre álmodott vulkánpark támogatási szerződésére. A projekt részeként a múzeum is megújul. Az Őrségi Nemzeti Park hatvanmillió forintból újítja fel a Sághegyi Múzeumot

Vas Népe

Mint arról már beszámoltunk, Celldömölk városa 434 millió forintot nyert a Nyugat-dunántúli Regionális Operatív Program öko- és aktív turisztikai programok megvalósítására kiírt pályázatán. A város 77 millió forintnyi önrészével kiegészített összegből épülhet meg a vulkánpark, a számos izgalmat kínáló interaktív élményközpont. A park központi épületére kiírt tervpályázatot már elbírálták, a többemeletes létesítményben interaktív kiállítóhelyet alakítanak ki, melyben a vulkánok működésével is megismerkedhetnek majd a látogatók.

Dummel Ottótól, a celldömölki polgármesteri hivatal műszaki osztályának vezetőjétől megtudtuk, hogy a város tegnapelőtt leadta a pályázat második fordulójához szükséges dokumentumokat. Ezek elemzése, majd a különböző szakértői értékelések után - akár már két hónap múlva- pecsét kerülhet a támogatási szerződésre. Onnantól kezdve pedig huszonnégy hónapja lesz a városnak arra, hogy megvalósítsa az egyelőre még csak a tervasztalon létező impozáns terveket. A Kemenes Vulkánpark szellemi atyja - és egyben a megvalósítási tanulmány készítője - dr. Harangi Szabolcs, az ELTE kőzettan-geokémiai tanszékének vezetője, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, aki több évtizede jár vissza a Ság hegyre terepgyakorlatra tanítványaival.

A nagyszabású projektben az Őrségi Nemzeti Park is részt vesz. Márkus Ferenc, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságának vezetője kérdésünkre elmondta, hogy a létesítmény a védett körzeten kívül, az egykori katonai területen épül majd meg. Az Őrségi Nemzeti Park is részt vesz a beruházásban, ők a Sághegyi Múzeumot újítják fel a pályázati forrásból, melynek köszönhetően mintegy hatvanmillió forintból korszerűsödik az épület.

A bazaltbánya egykori transzformátorházában berendezett múzeum bemutatja a táj természeti és kultúrtörténeti értékeit, a Ság régészeti anyagának egy részét, a bányászatot, valamint a szőlőművelés történetét. A projekt során akadálymentesítik az épületet, és úgy alakítják át, hogy kerekesszékkel is körbejárható legyen. Korszerűsítik a vizesblokkot, valamint természetes anyagokból - fa, kő - álmodtak meg az épület mellé egy játszóteret a legkisebbeknek.

Tervezik egy vulkán tanösvény kialakítását, amelynek kilenc megállóhelye és négy kilátóhelye teszi színesebbé a kirándulók túráját, valamint egy borösvényt is, amelyre a Ság-hegyi borospincéket fűzik fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!