Drasztikusan drágulhat a tojás

Negyedével kevesebb tojótyúk, drasztikus tojásdrágulás várható, ha az EU nem hoz átmeneti szabályokat a tyúktartás jövőre életbelépő előírásai helyett, állítja az agrárkamara.

Peltzer Géza

Jövő ilyenkor már negyedével kevesebb tyúk termelhet tojást Magyarországon a mostanihoz képest: ez lesz a következménye annak, ha a közösség nem hoz átmeneti szabályokat a tyúktartás 2012. január 1-től életbelépő állatjóléti feltételek helyett. Ha a tagországok boltjaiban csak az előírás szerint termelt tojást lehet majd árusítani, úgy az import nagy része is kiszorul a piacról. Ez hiányt és a tojás drasztikus drágulását okozza majd a kamara szerint.

Brüsszel most gőzerővel dolgozik a kettősség feloldásán, de még nincs egyezség, olvasható a Magyar Agrárkamara állattenyésztési osztályának legfrissebb elemzésében, melyet lapunknak is eljuttatott.

Az agrárminiszterek legutóbbi, hétfői ülésén sem sikerült megállapodni arról, mi legyen az unió tyúkjaival. 2012 januárjától ugyanis csak olyan ketrecekben lehet majd tyúkot tartani, mely megfelel a brüsszeli állatjóléti előírásoknak. A tagországok az elmúlt évtizedben nem vagy csak részben készültek fel a változásokra.

Az EU-ban 353 millió étkezési tojás termelő tyúk van és egy előrejelzés  szerint legalább 100 millió tyúkot fognak a jogszabály alapján már nem használható ketrecben tartani. Van azonban az EU-ban még körülbelül 147 millió nyilvántartott egyéb tyúk is, melyek egy része keltetőtojást termel, másik része ház körüli, regisztrációra nem kötelezett, s amelyekre nem vonatkoznak a szabályok. Ez az állomány szintén befolyásolja a piacot. Amennyiben a tagországokban életbe lép a szabályozás - márpedig ez most már biztosnak látszik -, az EU-ban 29 százalékos étkezési tojáshiány keletkezik, mert az unió belső piacán a szabálytalanul tartott tyúkok tojásait nem lehet majd értékesíteni. A hiányt nem lehetne pótolni EU-n kívüli országokból - már az egészségügyi szabályok miatt sem. A hiány azonnali jelentős áremelkedést okozna, és visszavetné a tojásfogyasztást és a fogyasztókat az olcsóbb alternatív fehérjeforrások felé orientálná.

Középtávon is várható, hogy az EU tojástermelést az EU-s jóléti szabályozásnál jóval enyhébb szabályozás mellett termelt importtojás fogja kiváltani - amennyiben egyáltalán az ilyen tojás átlépheti az unió határait. Ugyanis azok az országok, illetve termelők, akik végrehajtották az igen költséges ketreccseréket, illetve azokban már termelnek, jogosan háborognak azon, hogy versenyhátrányba kerültek. Az új tartási feltételek ugyanis jócskán drágítják a tojástermelést, mintegy garantálva a versenyképtelenséget.
 
Magyarországon mintegy 4 millió piacra termelő, intenzíven tartott tojótyúkot tartanak számon. Az erősebb, tőkével rendelkező cégek már meglépték, amit kell, vagyis ők már alkalmazkodtak az uniós követelményekhez. A szakmai vélemények szerint azonban az év végéig számottevő mennyiség, az állomány negyede esetében a tulajdonosok képtelenek lesznek az új állatjóléti intézkedéseknek megfelelő ketreceket beszerezni. Vagyis úgy becsülhető, hogy 2012. január 1-jén a termelő állomány negyede, csaknem egymillió tyúk termelése lehetetlenül el, pontosabban az általuk termelt tojás lesz a mostani szabályok és elképzelések szerint piacképtelen az EU-n belül, véli a kamara.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!