Róna szerint kártérítés járhat a frankhiteleseknek

A közgazdász erről az az ATV Egyenes beszéd című műsorában beszélt. Úgy véli, a frankhitelek "gyökeresen hibás termékek". A Magyar Ügyvédi Kamara elnöke viszont óvatosságra int.

Vas Népe

Bánáti János szerint egyelőre csak egyedi esetekben indított perekben remélhetnek kártérítést az emberek.

A Magyar Ügyvédi Kamara elnöke szerint egy dolog az erkölcsi felelősség, és más kérdés a jogi felelősségre vonás lehetősége. A kamaraelnök szerint addig, amíg nincs központilag deklarálva, hogy hibás egy adott termék, addig csak egyedi esetekben lehetne perelni a bankokat.

Róna Péter közgazdász az ATV Egyenes beszéd című műsorában kifejtette: hitelek kamatait Magyarországon egyoldalúan számolhatja ki a bank, így a hitelfelvevő a szerződés alapján nem tudja kikalkulálni, hogy mennyivel tartozik a pénzintézetnek. Róna Péter így azt állítja: a svájci frank alapú hitelek hibás terméknek minősülnek, ezért akár kártérítés is járhat a devizahiteleseknek. Róna véleménye az, hogy egy megalapozott felmérésre is szükség lenne, arra vonatkozóan, hogy a bankok hogyan finanszírozták a kihelyezett hiteleket. A közgazdász szerint emellett az Európai Bankfelügyeleti Hatósághoz lehetne fordulni állásfoglalásért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!