Életmód

2017.01.20. 18:40

Mit tehetünk gerincfájdalom ellen?

Tudta például, hogy van egy izom a testünkben, amelyre különösen negatív hatással van az ülőmunka? Sokan nem is tudják, hogy ez okozza a legtöbb panaszt, fájdalmat. A mély nyakizom elhanyagolása súlyos problémákat is előidézhet.

Vadas Krisztina

NYAKI FÁJDALMAK

A számítógép előtt dolgozók nagy többségének teljesen elgyengül a mély nyakizma, amely a torok és a gerinc között található. Ez az izom felelős fejünk megtartásáért. Valahányszor leülünk, a mély nyakizom dolgozik azon, hogy ne bukjon előre a fej. Azonban, ha túl sokáig maradunk ülve, elfárad, és tudattalanul is neandervölgyi testtartásba kerülünk. Itt kezdődnek a problémák. Ebben a pozícióban ugyanis elzáródnak a nyaki hajlítóizmok: ez először az elgyengülésükhöz, majd sorvadáshoz vezethet. A testünk viszont próbálja helyettesíteni ezeket, így szerepüket a másodlagos nyaki izmok veszik át, jobban megfeszülnek: ez okozza a bemerevedett, fájó nyak érzését.

GERINCPROBLÉMÁK

A másik testrészünk, amelyre kifejezetten negatív hatással van az ülőmunka, az a gerinc. Persze ezt már mindenki tudja. De vajon azzal is tisztában vannak, mennyire súlyos betegségek kialakulásához vezethet, ha nem észlelik időben a test jelzéseit? Az ülés közbeni helytelen testtartás eredményeképp a gerincoszlop S'-alakú görbülete a nyaki és az ágyéki részen kiegyenesedik, a háti szakaszon pedig fokozódik. A vállak előreesnek, ezáltal a mellizmok megrövidülnek, a hátizmok pedig megnyúlnak. Így a deréktáji csigolyák és a hozzátartozó porckorongok hatalmas terhelésnek vannak kitéve, amelyeket a gerincoszlopot közvetlenül támogató izmok sem tudnak kellőképpen tehermentesíteni. Ha huzamosabb ideg marad ilyen terhelés alatt a gerincoszlop, akkor az állandósuló fájdalmon túl akár visszafordíthatatlan deformáció is felléphet.

MEGELŐZÉS

Több módszer is létezik az ülőmunka okozta fájdalmak és problémák csökkentésére, illetve megelőzésére. A legfontosabb a mozgás! Naponta legalább 15 percet szánjunk a teljes test átmozgatására. Nem kell izzasztó konditermi edzésekre gondolni, elég felidézni az iskolában megtanult alap gyakorlatokat. Néhány fej-, váll- és karkörzés, egy kis törzshajlítás és guggolás már sokat javíthat a közérzetünkön. Ha már komolyabb papanszok is felléptek, érdemes megfontolni a gerinctorna lehetőségét. Itt kifejezetten olyan gyakorlatokat végeztetnek, amelyek segítenek megőrizni a vázizomzat és a gerinc egészségét. De már azzal is sokat segíthetünk magunkon, ha munkavégzés közben odafigyelünk a helyes testtartásra. Ha normál székben nem megy, szerezzünk be egy nagyobb fitneszlabdát, és azon üljünk a munkahelyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!