Haladás

2014.09.19. 11:58

Illés Béla a honi utánpótlás-képzésről

Az Illés Akadémia-Lurkó 2005-ös csapata rangos ausztriai nemzetközi tornán szerepelt. Ennek kapcsán Illés Béla, az Illés Akadémia tulajdonosa markáns véleményt fogalmazott meg a magyar utánpótlás-képzésről.

illesfociakademia.hu

- Fantasztikus nemzetközi tornán vettünk részt az Ausztriában megrendezésre került Styrian Champions Masters kupán - mondta Illés Béla, az Illés Akadémia tulajdonosa az illesfociakademia.hu oldalon - Ez egy mini bajnokok ligája. A teljesség igénye nélkül pár név a mezőnyből: Bayern München, FC Schalke 04, Stuttgart, FC Basel, Borussia Dortmund, A.Bielefeld,1860 München, Juventus, Dinamó Zágráb, Hajduk Split, Slavia Prága Sparta Prága, Maribor, Austria Wien, Rapid Wien, Slovan Bratislava, de Magyarországról is voltak klubok: MTK, Ferencváros, Győri ETO, Pécs. Nyolc ország 32 csapata vett részt a tornán. A gyerekeknek óriási élmény volt ilyen színtű európai top csapatok ellen játszani. Fontosnak tartjuk, hogy már ebben a korban is a srácok találkozzanak más országok csapataival, megismerjék a különböző nemzetek stílusát, kultúráját ,mentalitását. Nem igaz az a vélemény, hogy kis korban nem kell nemzetközi mérkőzéseket játszani "mert nem jobbak, mint a magyarok". Igenis van mit tanulnunk azoktól a csapatoktól, akiknek az utánpótlás nevelése előrébb tart mint a miénk.(pl.Németország, Svájc). Dughatnánk homokba a fejünket, hirdethetnénk azt mi is, hogy egálban vagyunk velük,de ez önámítás és hazugság lenne. Legfontosabbnak a képzést tartjuk,de a külföldi utánpótlás vezetőkkel folytatott beszélgetések során az is kiderült, hogy a fejlesztés mellett  mennyire fontosak ezek a nemzetközi tornák. (Ezek a csapatok kb. kéthetente vesznek részt hasonló tornákon.). Nálunk vannak olyan utánpótlás-vezetők, akik az ellenkezőjét vallják:

"Mi a képzésre és nem a folyamatos versenyeztetésre fektetjük a hangsúlyt 14 éves korig, mert nem akarjuk azt, hogy a gyerekek folyamatos utazástól és stresszhelyzetektől idő előtt kiégjenek."

- A Styrianon résztvevő csapatok - külföldiek és magyarok egyaránt - akkor kiégetik és stresszeltetik a gyerekeiket????!!!! - így Illés Béla. - Mi azt az  utat szeretnénk bejárni, amit eddig, rangos  nemzetközi tornákon részt venni. Miért? Dárdai Pál nyilatkozatából adódik a válasz:

"EGYMÁST KÖZT NAGYON ÜGYESEK VAGYUNK ,NEMZETKÖZI VISZONYLATBAN VISZONT..."

- Amit még fontosnak tartok megjegyezni:  csapatok legtöbbje szűk kerettel érkezett, s a mérkőzés folyamán a cserék azonos szintet képviselve tudtak beszállni - folytatta Illés Béla. -  A  beszélgetés során elmondták, hogy földrajzilag nagy területről válogatnak és már 8-9 éves kortól együtt edzik a legjobbakat,10-14 fős keretekkel. A földrajzi terület nálunk abszolút nem működik. A magyar családok helyzetét ismerve és megértve ez sajnos jelenleg nehezen orvosolható. Probléma hogy Szombathelyen sem működik ez. A torna előtt az egyik helyi utánpótlás egyesülettől szerettünk volna 2-3 tehetséges játékost kölcsönbe elkérni erre a tornára, de az utánpótlás szakmai vezető kapásból elutasította a kérést s ezzel megfosztotta az érintett gyerekeket egy óriási élménytől. Ezért kellene Szombathelyen is koncentrálni az utánpótlásban rejlő lehetőségeket. Szombathely és a régió meghatározó csapata a Haladás Kft. Az Illés Akadémia a Haladás Kft utánpótlásképző bázisa, játékosai ugyanazon igazolással rendelkeznek mint a felnőtt csapat tagjai - pl.: Radó Andris, Németh Márió stb. Az egység ha megvalósulna - mert más egyesületekben is vannak ügyes srácok, más egyesületekben sem rossz a képzés - akkor a legjobbak még ütőképesebb csapatokat alkothatnának.

A hétvégi  eredményeink az alábbiak voltak:

Illés Aka-Haladás-Borussia Dortmund 0:1

Illés Aka-Haladás-Slavia Praga 0:2

Illés Aka-Haladás-Maribor 0:1

Illés Aka-Haladás-Hartberg 0:1

Illés Aka-Haladás-Ausztria Wien 1:1

Illés Aka-Haladás-Hajduk Split 0:0

Illés Aka-Haladás-Stadlau-0:0

A tornát végül a Bayern München nyerte a csoportbeli ellenfelünkkel, a Hajduk Splittel szemben.

- Koncepciónk szerint minden korosztályban, a legjobbaknak, óvodás kortól kezdve a kiemelt klubban a SZOMBATHELYI HALADÁS KFT-ben kellene szerepelniük. Összességében jó volt látni, hallani ,hogy a külföldi csapatokoknál mennyire egységes az utánpótlás-képzésről, nevelésről alkotott véleményük. Az viszont elkeserítő, hogy nálunk nem hogy országosan, de még Szombathelyen sem tudunk egy irányban haladni - zárta gondolatait Illés Béla.

Forrás: www.illesfociakademia.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!