Több marad karácsonyra

2017.11.09. 17:08

Vasi háziasszonyok legjobb spórolós trükkjei II.- Megspórolt konyhapénz

A férfiakhoz a konyhán (gyomrukon) át vezet az út, az új szekrénysorhoz, tv-hez, karácsonyi ajándékokhoz meg a konyhapénzen át. Egy igazi vasi háziasszony, Renáta segítségével összeszedtük a legjobban bevált pénzfogó praktikáinkat.

Gulyás Regina Olimpia

Kíváncsi hogyan spórolhat a mosással? ITT találja előző cikkünket!

Menüterv

Egyre közkedveltebb a menü megtervezése. Nem véletlen, az ételek beszerzése és készítése viszi el legtöbb pénzünket, így ezen spórolhatjuk a legtöbbet.

Renáta legalább két hétre előre ajánlja a tervezést, de azt mondja, akár egy hónapra is érdemes lehet gondolkodni. Én nem vagyok ennyire szigorú, egy hétre tervezek.

Amennyiben többrétű határidőnaplónk, úgynevezett plannerünk van, abban is vezethetjük , vagy csinálhatunk saját, erre szánt tervezőlapot is- ha ügyesen keresünk, az interneten is bukkanhatunk hasonlóra.

Illusztráció

A menütervezés azért is szuper dolog, mert az örökös problémát, avagy ’Mit főzzek ma?’ megoldja.

Bevásárlás

Szorosan összefügg a menütervezéssel. A terv alapján érdemes nagybevásárlást tartani hetente, ahol beszerezzük a vacsorának valót, az ebéd alapanyagait. Amennyiben a menütervezés a kiindulópontunk, ekkora kell arra is figyelni, hogy ne vegyünk mást, mint amire szükségünk van. Reni kiváló tippje, hogy gyermeket lehetőleg ne vigyünk magunkkal, így elkerülhető a sok-sok felesleges plusz, ami a kosárba kerülne- természetesen 1-1 finomság általában így is velünk jön.

Illusztráció

A nagybevásárlások előtt (illetve minden héten) érdemes figyelni az akciós újságokat- ajánlja Renáta és én magam is. Listába írom az olyan termékeket, melyeket szívesen fogyasztunk. Főleg húsárukon, fagyasztott zöldségeken lehet spórolni. Minden hónap elején vagy közepén feltöltöm fagyasztónk fiókjait ’mindig jól jönjellegű alapanyagokkal- ilyenek például a zöldségmixek, hasábburgonya, félkész termékek. A húsokból érdemes otthon tartani: kisütős húskészítményt, darálthúst, levescsomagot, csirkecombot. Reni tippje, hogy ezekről mindig vezessünk exceltáblát vagy a hűtő oldalán egy listát.

Nem csak fagyasztós ételeket érdemes ilyenkor beszerezni, hanem tésztát, lisztet, tejet, cukrot, olajat – tehát tartós élelmiszereket – is, hiszen minél kevesebbszer megyünk boltba, annál kevesebb a véletlen vásárlás lehetősége. Ilyenkor szoktam paradicsomszószt, fűszereket, szószokat, konzerves zöldséget, gyümölcsöt és gombát is venni.

Porciózva fagyasztás

Renáta olyan tippet adott nekünk, melyet én magam is ezután fogok kipróbálni: érdemes zöldségpucolásnál is előre megpucolni, kiporciózni, majd lefagyasztani több adagot. Ezeket már csak „fel kell dobni, hogy megfőjön”.

Én inkább a már kész ételeket fagyasztom le. Ezek nagyszerű ételek fagyasztást követően is: pörkölt, chilisbab, vadas, bolognai szósz, húsleves alaplé. Szószt elővesz, kienged, tésztát kifőz, finom ebéd kész. 8 óra munka, gyermek mellett megváltásnak érezheti az ember a hasonlóan gyorsan készülő ételeket.

A maradék hasznosítása

Emlékszem, amikor nagymamám isteni, frissnek ható csirkesültet csinált nekünk hétfőnként a vasárnapi főtt húsból. Egy kis zsír, paprika és a jó meleg tűz- csupán erre volt szükség. Renáta is pontosan ezt ajánlja: ne dobjuk ki a maradékot, használjuk fel egy másik ételhez. A pörköltből kiváló gulyásleves vagy székelykáposzta készülhet. A bolognaiból lasagne vagy pizzafeltét is.

Te is szívesen megosztanád praktikáidat? Ne habozz, keress a regina.gulyas@mediaworkshu e-mailcímen!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában