konyhakert

2020.06.27. 07:00

Zöldség és gyümölcs egyenesen a kertből – A járvány jelentősen átalakította a vásárlói szokásokat

Átalakulóban az igények: nem a koronavírus okozta válsághelyzet indította el, inkább csak reflektorfénybe helyezte a konyhakerti növények, gyümölcsök termelőktől való beszerzését – akár házhoz szállítását is.

Nemes Judit

Falussy Péter úgy véli: a vásárlók továbbra is ragaszkodnak a biztonsághoz Fotó: Cseh Gábor

Fotó: © Cseh Gábor

A friss zöldségre, gyümölcsre mindig van igény annak ellenére, hogy napjainkban elenyésző azoknak a száma, akik konyhakertet művelnek. Fellendülőben van éppen ezért a piacon – a helyi termelői piacokon is – a kereslet a háztájiból való friss zöldségek, gyümölcsök iránt; és úgy tűnik, hogy az otthoni árusítás is reneszánszát éli.

Kemencei Ilona Nagyrákoson él, harmincnégy éve termel az Őrségben zöldséget: eleinte a családját látta el, később már eladásra is jutott.

– Kezdetben egy kisebb területet műveltem, pihentető volt, kikapcsolódás a pedagógusi munkám mellett. Azóta sokat változott a világ és a növényi jellegű élelmiszerek minősége rosszabb lett. Eszünk, de nem táplálkozunk – fogalmazott. Mint mondta: a sok, mesterséges körülmények között nagyon szép formájúra megtermelt növény nem az igazi termőföldben, nem trágyázott földben, napfényhez jutva, hanem sok vegyszerrel öntözve fejlődik. – Mi ezt mind megesszük, ha nem figyelünk tudatosan arra, hogy olyat fogyasszunk, ami táplálja is a szervezetünket – emelte ki. Ilona ezért tartja fontosnak a saját termelést, mert így minőségi alapanyagokból készített étel kerülhet az asztalra. – Valamikor az Őrségben Sülyi Péter kitalálta a „nyitott porta” programot, ennek mintájára gondoltuk mi is nemrég, hogy látniuk kell az embereknek: milyen szép tud lenni egy kert. Mennyi minden megbújik akár a gazfélék alatt is, továbbá, hogy mekkora különbség van a házi kertben növekedett és a hipermarketekben kínált zöldség íze között – tette hozzá. Ilona mindent termel, amire egy háztartásban szükség lehet: burgonyát, hagymát, borsót, babot, cukkinit. Nemcsak a környékről érkeznek hozzá vásárlók, hanem Zala megyéből is.

Kemencei Ilona szerint nagyon fontos, hogy jó minőségű, egészséges
zöldség, gyümölcs kerüljön az asztalra Fotó: Szendi Péter

Szombathelyen él családjával Falussy Péter, aki eredeti foglalkozását tekintve újságíró, kommunikációs szakember: korábban – ahogy Ilona – kizárólag a családja számára termelt zöldséget, mára azonban eladásra is. Ő nem nyitott portaként kínálja a portékáját, hanem a városban házhoz szállít a kertjében gondosan nevelt terményekből.

Falussy Péter úgy véli: a vásárlók továbbra is ragaszkodnak a biztonsághoz Fotó: Cseh Gábor

– Mintegy húsz éve – amióta kiköltöztünk ide – kertészkedem, eddig nem csináltam belőle profitot. De ki akartam lépni a piacra, régi tervem volt ez. A vírus talán egy kicsit megsürgette a dolgot: azt láttam, hogy egyre nagyobb az igény nemcsak a minőségre, de arra is, hogy a zöldséget, gyümölcsöt biztonságban megkapják a vásárlók, ne kelljen tömegbe menni, sorban állni érte.

Tizennyolcféle növény fejlődik az idén Falussy Péter kertjében: a többi között fokhagyma, hagyma, sárgarépa, petrezselyemgyökér, lestyán, 6-8-féle paradicsom, paprika, batáta, patisszon, tejtök, sütőtök, cékla, zeller, burgonya – ottjártunkkor éppen Balatoni rózsa fantázianevű krumplit fordított ki a földből.

– Ez korai fajta burgonya, ahogy a másik, a Desiree is: piros-rózsaszín és nemcsak látványos, finom is. Ebben az egy hónapban több eső esett, mint az elmúlt öt hónapban összesen, ez segített az érésükben is. A cseresznyének például már nem volt jó a sok eső, elkezdett rothadni és a szél levert belőle – mondta el Péter, hozzátéve: általában 5-6-7-féle szezonális zöldség kerül a ládába, minden csomagot elvisznek a vevői.

– Talán a leggyengébb gyümölcstermés lesz az idén, köztudottan a fagykár miatt. Minden virágban volt, amikor március közepén jött a három-négy napon át tartó mínusz 5–7 Celsius-fok, nincs ember, aki ezt ki tudta védeni. Emellett nagyon erős aszály is sújtotta a földeket. A gyümölcs ára az egekbe szökik.

Péter úgy látja: jelentősen átalakult a vásárlók és eladók viszonya a koronavírus-járvány idején. Véleménye szerint az elmúlt időszakban szokássá vált módszerek a veszélyhelyzet elmúltával is tartósan megmaradnak: továbbra is el fogják várni az emberek, hogy minél kényelmesebben, minél gyorsabban, minél egyszerűbben az ajtójuk elé jusson a megrendelt termény.

Aki saját maga nevelte növények árusítását tervezi, természetesen engedéllyel teheti meg – ennek feltételeiről, részleteiről dr. Szamosfalviné dr. Papp Katalint, a Vas Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Főosztály Élelmiszerlánc-biztonsági Osztályának vezetőjét kérdeztük.

– Minden olyan zöldség és gyümölcs árusítható otthon vagy piacon, amelyet az adott gazda saját maga termel meg. Az agrárkamara által kiállított őstermelői igazolványba bejegyzik, hogy mit termel a gazda. Először tehát a kamarához kell fordulni, és kiváltani az őstermelői igazolványt, majd ennek birtokában értékesítheti az alaptermékeket, például a zöldséget, gyümölcsöt, valamint az étkezési tojást – mondta el az osztályvezető, kiemelve, hogy az alaptermék feldolgozásával készült termékek (például lekvárok, szörpök, gyümölcs- vagy zöldséglevek, húskészítmények, tejtermékek, méz, vágott baromfi) csak kistermelői regisztráció után értékesíthetők, akár háztól is.

Dr. Szamosfalviné dr. Papp Katalin hangsúlyozta: általában nem kell előzetesen bevizsgáltatni a forgalmazni kíván élelmiszereket, ez alól kivétel a vadon termő gomba és a gyógynövény – ezekre külön szabályok érvényesek. Az őstermelői értékesítésnek nincsenek mennyiségi korlátai. Aki azonban kistermelőként élelmiszert állít elő, illetve forgalmaz, számolnia kell ezzel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában