Népszerűek a hitelek

2018.09.22. 16:00

Nagy különbség is lehet az egyes ajánlatok között

A személyi kölcsönök forgalma idén tízéves rekordot döntött. A legtöbben azonban nem gondolnak arra, mi történik akkor, ha nem tudják tovább fizetni a törlesztőrészleteket.

Budai Dávid

Érdemes alaposan körülnézni, megfontoltan dönteni

Fotó: pixabay.com

Továbbra is nagyon élénknek mondható a lakossági hitelpiac, a lakáshitelek mellett a személyi kölcsönök iránt óriási a kereslet. Utóbbi piac újabb rekordot ért el, miközben a hitelfelvevők számára egyre fontosabb a kiszámíthatóság – derül ki a BankRáció.hu hivatalos jegybanki adatokon és saját tapasztalatain alapuló összefoglalójából. Az idei év első hónapjában több mint 256 milliárd forint értékben kötöttek új szerződést személyi kölcsönökre a bankok. Ez az összeg az elmúlt tíz évet nézve rekordot jelent, és több mint 52 százalékkal haladja meg a 2017 első hét hónapjában elért szintet. Emellett a július is csúcsot hozott: több mint 42,5 milliárd forintért vettek fel személyi kölcsönt a magyar bankoktól, ami a tavaly júliusi összeg másfélszerese.

Érdemes alaposan körülnézni, megfontoltan dönteni
Fotó: pixabay.com

Trencsán Erika, a portál szakértője szerint a személyi kölcsönök piaca hónapról hónapra kiemelkedő számokat produkál. – Ez elsősorban annak köszönhető, hogy sok háztartásnál nőtt a rendelkezésre álló jövedelem, és hajlandóak belevágni komolyabb beruházásokba, vásárlásokba. Köztük olyan kiadásokba, amelyekre a válság után nem feltétlenül volt forrásuk. Ez látható egyébként abból is, hogy a kiskereskedelmi forgalom bővülését elsősorban a tartós fogyasztási cikkek iránti kereslet hajtja. A szakember szerint a lakáshitelek piacához hasonlóan a személyi kölcsönöknél is látszik, hogy a hitelfelvevők a kiszámíthatóbb konstrukciókat részesítik előnyben. – Az idén felvett személyi kölcsönök 70 százaléka több mint 1 évig fi x törlesztőrészletet garantál, és mindössze 30 százalékos a kockázatosabb, úgynevezett változó kamatozású konstrukciók aránya – hangsúlyozta a szakember. A személyi kölcsönök iránti kereslet miatt a bankok között is egyre élesebb a verseny. A portál összesítése szerint szeptember elején egy 5 éves futamidejű, a teljes időszakra fi x törlesztést garantáló 2 millió forintos személyi kölcsön esetében a legolcsóbbak alig több mint havi 40 ezer forintból fi zethetőek, a legdrágábbaknál 47–48 ezer forint is lehet a kiadás. Így a teljes visszafi zetendő összeg között 4–500 ezer forintos eltérés is lehet. A legkedvezőbb hitelkonstrukciók kiválasztásában érdemes a hitelközvetítésben jártas tanácsadók segítségét kérni, akik pontos információkat tudnak adni a feltételekről, kedvezményekről akár az interneten keresztül is.

Egyre többen gondolják tehát úgy, hogy megengedhetnek maguknak egy hitelt, arra azonban kevesen gondolnak, hogy mi lesz, ha időközben

– még a futamidő alatt – történik valami. A hitelfelvevő elveszítheti a munkáját, baleset érheti, sőt meg is halhat, pedig akár ilyen esetekre is lehet biztosítást kötni. Van olyan módozat, amelyik csak ideiglenesen – például egy évig – vállalja a törlesztőrészlet fi zetését, de van olyan biztosítás is, amelyik baj esetén a teljes hitelt kifi zeti. Nyilván biztosítást csak nagy összegű hitelfelvételnél érdemes kötni, azoknál azonban valóban érdemes, ugyanis az adósság örökölhető. Ezt a nem kívánt örökséget persze a család viszszautasíthatja, viszont ezzel egyúttal lemond minden másról is, az ugyanis nem működik, hogy valaki kiszemezgeti a hagyatékból a neki tetsző dolgokat. Mindez azt jelenti, hogy egy többmilliós hitel esetén teljes anyagi csődbe kerülhet egy család. Egy nem várt tragédia okozta anyagi problémára megoldást jelenthet az életbiztosítás is, ilyenkor a havi nettó keresetünk ötven-hatvanszorosa az a biztosítási összeg, amely mellett nyugodtan alhatunk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!