Frissen Vasból

2021.04.23. 11:30

Szombathelyen az ingatlanárak egyelőre stagnálnak, de valószínűleg nem sokáig

Folytatódott a lakáspiac szárnyalása az első negyedévben. A koronavírus-járvány világszerte megváltoztatta a lakhatási igényeket, szokásokat, hazánkban pedig az állami támogatások még tovább növelik a forgalmat. Szombathelyen az ingatlanárak egyelőre stagnálnak, de valószínűleg nem sokáig.

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: pixabay.com

Mintegy 520 ezer forint egy új építésű ingatlan átlagára négyzetméterenként a vasi megyeszékhelyen. Egy normál állapotú panellakásért 310 ezer, téglaépítésű ingatlanért pedig 329 ezer forintot kérnek átlagosan négyzetméterenként. Az egyik legnagyobb ingatlanközvetítő iroda felmérése szerint az első negyedévben értékesített ingatlanok adatai alapján országosan az átlagos értékesítési ár mind a panelek, mind a téglaotthonok esetében 4–7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

A vevők alkupozíciója ugyanakkor mérséklődött, keleten a meghirdetett árhoz képest hat, nyugaton pedig 4-6 százalékkal olcsóbban juthattak otthonhoz az érdeklődők. Zsigmond Balázs, a Duna House franchise-partnere lapunknak úgy fogalmazott: valóban lendületben van a piac, a Covid nem megállította, hanem átalakította az ingatlankeresési szokásokat. A családosok kertes házat keresnek, a kicsi garzonban élők teraszos lakást, az eddig szülőkkel együtt lakó majdnem felnőttek saját otthont, a szabad levegőre vágyók kiskertet.

Világszerte ez a tendencia, a hazai forgalmat pedig tovább növelik a tényleges és valós segítséget nyújtó állami támogatások. A szakértő hozzátette: minden harmadik hitel mellé vettek fel csokot is. A felújítási támogatásra is óriási a kereslet, ez már az építőipari kapacitások kihasználtságán is egyértelműen látszik.

A felmérésből kiderül, a legtöbben már nem befektetési céllal, hanem nagyobb területű otthon reményében vásárolnak ingatlant. Ezt a tényt támasztja alá az is, hogy a vásárlók majdnem kétharmada beosztott státuszú volt márciusban, több mint 25 százalékuk pedig először költözött saját ingatlanba.

Zsigmond Balázs azt mondta, Szombathelyen – a már egyébként is magas árak miatt – az elmúlt hónapokban kevésbé emelkedtek az árak az országos átlaghoz képest, de csökkenés biztosan nem várható mostanság. Egyébként azt tanácsolja, önmagában ne értelmezzük ezeket az adatokat, mert az adott ingatlan alapterülete, elhelyezkedése, állapota mind-mind befolyásolhatja az árakat, pozitív és negatív irányban egyaránt. A szakértő szólt arról is: gyakran merül fel, hogy majd a moratórium végén biztosan a sok bedőlt hiteles ingatlan árcsökkenést hoz a piacon. Sajnos biztosan lesznek piacra kerülő ingatlanok, de nem valószínű, hogy ár alatt elkelnek, mert nincs árfolyamkockázat.

Érdekesség, hogy országszerte tovább nőtt a lakások értékesítési ideje az előző év azonos időszakához képest. Idén márciusban egy panellakás sikeres értékesítéséhez átlagosan 107–141 nap, míg téglaotthonok esetében 127–141 nap szükséges.

Az eladásokkal párhuzamosan az albérleti piac is pörög, különösen kelendőek az új építésű kiadó lakások. Ezekért értelemszerűen többet kérnek, de egyébként a díjak nem változtak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!