Nem hoz fordulást Pál

2018.01.23. 07:00

Pénteken akár plusz 12 °C is lehet Szombathelyen

Nem dőltek meg Vas megyei melegrekordjai, de összességében enyhébb az idei január, mint a sokévi átlag. Napsütésből a havi mennyiség harmada csak a napokban érkezett, a héten pedig a csütörtöki időjárás lesz, lehet fontos, ha hihetünk a népi megfigyeléseknek.

Bakos Ágnes

A Vince-napi szűrt napsütés jó szőlőtermést jelez a népi megfigyelések szerint. Fotó: Unger Tamás

Fotó: Unger Tamás

A hétvégén 11 órát sütött a nap, ezzel pedig már 33 napsütéses órát számolhatunk januárban Szombathelyen, ez alig fele a sokévi januári átlagnak – emlékeztetett Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője. A napsütés ellenére rendkívüli meleg nem lett Vas megyében, így nem dőltek meg a helyben jegyzett országos rekordok. Január 20-a rekordja továbbra is Rábagyarmaté +17,5 °C-kal, január 21-e melegrekordja pedig Szentgotthárdé +16,5 °C-kal. Előbbit 2008-ban, utóbbit 1993-ban jegyezték fel.

A Vince-napi szűrt napsütés jó szőlőtermést jelez a népi megfigyelések szerint. Fotó: Unger Tamás

Csapadékból a januári havi átlag 21 milliméter, és körülbelül ennyi hullott eddig a hónapban, nem is látszik jelentős mennyiség erre a hétre: kedd hajnalban és délután érkezhet kevés csapadék, valamint szombatra látszik néhány milliméter.

Anticiklon határozza meg a hét időjárását térségünkben. Hajnalonként fagypont körül, délutánonként 5-7 °C körül mérhetünk a hét közepén változóan felhős időben – tekintett előre a meteorológiai észlelő. Hó nincs itt Vasban, így nincs ami elolvadjon, viszont a hétfői, vagyis Vince-napi szűrt napsütés jó szőlőtermést jelez. Január 25-e is fontos nap lesz a népi megfigyelések szerint, hiszen fordulást hozhat időjárásunkban Pál – ez idén nem következik be, mondta el az észlelő. Bár pénteken akár 8-12 °C is lehet, de ez csak egy napra szól. Szombaton és vasárnap ismét 4-5 °C lesz a maximum. Aztán a lehűlési tendencia valószínűleg folytatódik a jövő héten.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában