Összegzés

2023.08.05. 07:00

Két nap eső: annyi, mint máskor egyhavi - Hétfőtől tér vissza a nyári, napos időjárás

Két nap alatt annyi csapadék esett, amennyi máskor egész augusztusban szokott. Mi várható a hétvégén?

Tömböly Ágnes

Esernyőre még hétvégén is szükség lesz

Fotó: Unger Tamás

 Már az előző hónap is csapadékosabb volt a sokéves átlagnál, ez pedig sok vasi gazda számára okozott, illetve okoz gondot a betakarításnál. A júliusban lehulló eső mennyisége 77 milliméter körül szokott alakulni Szombathelyen, ehhez képest idén a két mérőponton 117 millimétert rögzítettek. Ez azt jelenti, hogy már a múlt hónapban 48-50 százalékos csapadéktöbbletet mértek, mint más években júliusban – tudtuk meg Pétervári Tibortól, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelőjétől.

 Az is sokatmondó: 20 csapadékos napot számoltak, ezen belül öt olyan volt, amikor nagy mennyiségű eső hullott. Pétervári Tibor úgy folytatta: augusztus első napján 39 milliméter csapadék esett, péntek reggelre pedig további 41 millimétert mértek az állomáson. Az augusztusi sokéves átlag így két nap alatt lehullott – összegzett a meteorológiai észlelő, majd hozzátette: – Még nincs vége ennek a periódusnak, újabb jelentős csapadéktömb érkezik, így még pénteken és szombaton is számíthatunk esőre. Talán hétfőtől lesz öt-hét olyan nap, amikor nem várható eső, és visszatér a napos idő.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában