Kijáró

2017.10.31. 09:00

Van, ami rosszabb a határ túloldalán

SZENTPÉTERFA Hat új átkelő épül, illetve újul meg az osztrák-magyar határon. A szentpéterfai átkelő megújítása már régóta napirenden van.

Budai Dávid

Skrapitsné Jurasits Ágnes, Szentpéterfa polgármestere mutatja milyen az út a határ túloldalán Fotó: Szendi Péter

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára, Magyar Levente múlt héten csütörtökön jelentette be: hat új átkelő nyílik a magyar-osztrák határon. A politikus szerint aggasztó, hogy az osztrákok állandósították a határellenőrzést, mivel a szabad mozgás joga és gyakorlata az unió belső kohéziójának egyik legfőbb megerősítője. Magyarország történelmi örökségeként említette, hogy határai viszonylag nehezen átjárhatóak: míg a kontinens nyugati felén átlagosan kettő-négy kilométerre, addig nálunk több mint húsz kilométerre vannak egymástól az átkelők. A sajtótájékoztatón részt vett Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron megyei közgyűlés elnöke és Kondora Bálint, a Vas megyei közgyűlés alelnöke is.

Azt mondták, a beruházások erősíthetik a történelem során kialakult társadalmi, gazdasági, szomszédsági kapcsolatokat. Jelezték, hogy Ausztriából általában magyarországi szolgáltatások miatt lépik át a határt, a másik irányba viszont az ingázó munkavállalók utaznak. Vasban Kőszeg és Rőtfalva (Rattersdorf), valamint Szentpéterfa és Nagysároslak (Moschendorf) között épül ki új átkelő. Van, ahol teljesen új kapcsolatot alakítanak majd ki, míg máshol felújítják a már meglévő átlépési pontokat – mondta Kondora Bálint.

A kőszegi határátkelőnél az új kétszer kétsávos út a B61-es úthoz fog csatlakozni, kikerülve Rőtfalvát. Ez a beruházás Szombathely és Bécs közvetlen összeköttetését szolgálja, és a további fejlődés előtt nyitja meg a lehetőséget. Míg a kőszegi fejlesztés határon átnyúló program, addig a szentpéterfai határátkelő tisztán osztrák pénzből épül. Feltéve, hogy megépül. Skrapitsné Jurasits Ágnes a település polgármestere elmondta: évek óta zajlanak az egyeztetések a néhány száz méteres útszakasz felújításáról és ígéretekben sem volt hiány, eddig azonban nem történt semmi. Most azért persze mindenki bizakodik. A településről nagyon sokan dolgoznak a határ túloldalán.

Skrapitsné Jurasits Ágnes, Szentpéterfa polgármestere mutatja milyen az út a határ túloldalán Fotó: Szendi Péter

Két lehetőségük van: Monyorókerék (Ebereau) vagy Nagysároslak irányába indulhatnak. Az előbbi volt mindig is a hivatalos határ, ám a másik irányba tartó átkelőt legalább ennyien használják nap mint nap – tudtuk meg a polgármestertől. Megmutatta: a magyar oldalon futó jó minőségű aszfaltcsík a határnál murvás dűlőútba vált. Az útszakasz nem tűnik annyira rossznak, de akik rendszeresen használják, azoknak hatalmas segítséget jelentene a felújítás. Négy évvel ezelőtt télen például le kellett zárni az utat, mert járhatatlanná vált. Márpedig ha erre nem lehet menni, akkor egy 15 kilométeres kitérőt kell tenni.

Az államtitkár által említett határellenőrzésekkel járó hátrányokat a lakosok nem érzik. Szinte csak akkor kell számítaniuk komolyabb ellenőrzésre, ha az autóba nem lát be a határőr, amúgy szabadon járhatnak a határon a magyarok. Remélhetőleg a közeljövőben már jó út is lesz hozzá, konkrétumok azonban egyelőre nincsenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában