”…természetesen, Őrség!”

2017.11.04. 08:30

Őszi szezonzárás az Őrségben

ŐRISZENTPÉTER Az októberi hosszú hétvégén rendezték meg a ”…természetesen, Őrség!” című hagyományos ökokiállítást és -vásárt Őriszentpéteren. A rendezvényt V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője nyitotta meg.

Tersztyánszky Krisztina

A korongozás mindig elvarázsolja a gyerekeket Fotó: Kemencei Ilona

A kétnapos esemény során helyi termékek, kézműves-bemutatók, gasztro- és sport-események várták a látogatókat a Malom Látogatóközpontban, ugyanakkor a test, lélek, szellem különféle igényeihez szabott programokról is gondoskodtak a szervezők.

Az Alternatív megoldások az élet különböző területeiről című előadás-sorozatban a megújuló energiák szerepéről beszélt Köcse Tibor, Nagypáli polgármestere. Babai Dániel a Gyimesben tapasztalt hagyományos ökológiai tudásról tartott előadást. Dr. Jakucs Erzsébet biológus a gombavilág titkairól nemcsak előadott, de a környéken található gombákból gazdag kiállítási anyagot is bemutatott. Bobi, az élő gyöngybagoly „szemléltető madárként” szolgált dr. Klein Ákos interaktív előadásához, vitézül állva a közönség simogatásait. A madarak barátainak Lázár Péter a költőodú-készítés és -kihelyezés fortélyait mutatta be. Gyenes Csillától az ehető gyógyító növényekről, Juhász Saroltától a női jógáról hallhattak az érdeklődők. A malomudvaron sorakoztak fel a Ki lesz a főztes? című, kétnapos őrségi, gasztronómiai csapatverseny résztvevői, ahol íjászbemutatótól a petanque nevű golyós sport kipróbálásáig és a trambulinon való ugrálásig sok egyébre is adódott lehetőség. Innen indult szombaton délelőtt az 56 kilométeres kerékpáros körtúra is, mely az Őrség határon túli tájaira kalauzolta a résztvevőket. A főzőverseny zsűrijének elnöke Várhelyi Miklós Venesz-díjas mesterszakács volt, a nyertes csapatok díjait a verseny védnöke, Borbás Marcsi adta át.

A korongozás mindig elvarázsolja a gyerekeket Fotó: Kemencei Ilona

A két nap során lankadatlanul tartott a vásár a Látogatóközpontban a természetesség és a helyi értékek jegyében. Délutánonként a Pajtaszínházban folytak előadások: szombaton a Ziránó Színház bábelőadását, másnap a Kajárpéci Vízirevű sajátos humorú, ökológiai témájú színielőadását láthatta a közönség, mely utóbbi azzal a jóleső tanulsággal szolgált, hogy a derű és a felelősségteljes témaválasztás nem zárja ki egymást. A kétnapos program végül táncházzal zárult, ahol a Fajkusz Banda húzta a talp-alávalót és Kovács Norbert Cimbi táncmester késztette forgásra az amúgy is jókedvű forgatagot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában