nagy ünnep volt a falunapon

2018.06.26. 07:00

A kemence az egész falué lesz Csöngén

Nagy ünnepük volt szombaton a csöngeieknek. A falunap keretében birtokba vehették az új falukemencét, a hozzá tartozó szabadkonyhai berendezésekkel együtt.

Tersztyánszky Krisztina

A kemence mindenkié – az avatás pillanatai Fotó: Pajor András

A településen néhány éve közösségi térként használják a korábban italboltnak helyet adó önkormányzati ingatlan udvarát – a művelődési háznál ugyanis nincs elég hely szabadtéri rendezvényeknek. Tavaly a területet már leaszfaltozták, majd a helyi fi atalok és az önkormányzat jóvoltából tető is került a színpad és a nézőtér fölé. A négyszáz lelkes faluközösség következő álma egy közös kemence volt, amire most egy Start mintaprogram adott lehetőséget. A „helyi sajátosságokra épülő közfoglalkoztatásba” ugyanis 2 millió 800 ezer forint értékben beruházási és dologi költségek is belefértek. Ebből épült fel a kemence, Varga Attila helyi vállalkozó jóvoltából, a pergola pedig Simon Miklós munkája. A tereprendezést, a környezet kialakítást közmunkások és helyi lakosok végezték. A kemence ügye nagyon sok tettre kész embert megmozgatott. Nyéki Sándor polgármester az avatón megköszönte a sok társadalmi munkát, hangsúlyozva, hogy a közös boldoguláshoz mindenkinek hozzá kell tennie egy keveset.

A kemence mindenkié – az avatás pillanatai Fotó: Pajor András

Ágh Péter, a térség or szággyűlési képviselője is elfogadta a meghívást az avatóra. Elmondta: Csönge, Weöres Sándor révén egyszer már emlékezetessé tette a nevét, ám az itt élők nem érik be ennyivel, s közösségi oldalukon ma is nap mint nap hírt adnak magukról. Itt követte ő is fi gyelemmel a kemence körül zajló aktivitást, s elszántságukért, tettrekészségükért elismerését fejezte ki a csöngeieknek. Kiemelte: igenis falun is van élet, s az a jó, ha az embereket nemcsak a lakcímkártyájuk, hanem millió élmény is a lakóhelyükhöz köti. Miközben a helyi dalos nyugdíjasok, táncos asszonyok és a környező falvak művészeti csoportjai szórakoztatták a falunapozókat, a kemencében már sült a rétes meg a csülök. A falu első embere a jövőről pedig így nyilatkozott: a kemence a településé, az ajtó mindenki előtt nyitva áll,

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában