ismeretlen lápterület

2018.09.11. 21:32

Ritka tőzegpáfrányerdőre bukkantak – Több veszélyeztetett növény is él a Vadása gátjánál

Egy eddig ismeretlen lápterületre bukkantak az Őrségi Nemzeti Park munkatársai a településen, ahol több védett növény is nagy számban előfordul.

Tersztyánszky Krisztina

Nagyon ritka növényfajról van szó

Fotó: Szépligeti Mátyás

 

Nagyon ritka növényfajról van szó
Fotó: Szépligeti Mátyás

Júniusban az özönvízszerű esőzés megrongálta a Vadása-tó gátját. A kárfelmérés kapcsán a katasztrófavédelem az Őrségi Nemzeti Park munkatársait is értesítette, akik meglepetésre egy veszélyeztetett növény, a tőzegpáfrány több ezer példányát találták itt.

– Nagyon ritka növényről van szó, amelynek él néhány egyede máshol is, ekkora állományról azonban nem tudunk Magyarországon

– mondta dr. Szépligeti Mátyás, a nemzeti park botanikai szakfelügyelője. – Ilyenkor „új előkerülésről” beszélünk. A dolognak két további érdekessége van. Az egyik az, hogy egy ilyen érték egy nem védett területen került elő. Erről az égererdei lápterületről nem volt tudomásunk, akkor keletkezhetett, amikor a patakot völgyzáró gáttal elzárták. A természetvédelmi törvény értelmében Magyarországon valamennyi lápterület védett területnek minősül, ezért annak lehatárolása és ingatlan-nyilvántartásba vétele céljából már értesítettük az illetékes természetvédelmi hatóságot. A másik érdekesség a példaértékű hozzáállás: a gát helyreállítása során a hatóság és az önkormányzat is hajlik olyan megoldás keresésére, amely nem teszi majd tönkre az értékes lelőhelyet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában