A tárlat egy hónapig tekinthető meg

2018.10.28. 09:00

A Vándor székely Nickre érkezett

A Szent Anna-templomban Feiszt György Vas megyei főlevéltáros előadásával kezdődött meg az az alapítványi est, ahol Erdély világörökségi helyszíneit, az erődtemplomokat ismerhették meg az érdeklődők. Ezt követően megnyílt a Vándor székely című kiállítás.

VN

Fotó: Pixabay.com

A tárlat egy hónapig tekinthető meg Nicken az Örökségvédelmi Közösségi Házban. A kiállítás anyagát Bálinth Zoltán gazdag gyűjteményéből válogatták. A gyűjtemény tulajdonosa Orbán Balázs nyomdokait követve gyalogosan járja Székelyföldet, 15 éves kora óta gyűjti a régiségeket. Kezdetben a híres Csernátoni Hasszmann Pál Múzeum gyűjteményét gyarapította. Mindössze 20 éves volt, amikor 1998-ban önerőből létrehozta és felavatta az immár tíz esztendeje látogatható Árkosi Tájmúzeumot, amely az unitárius vártemplom bástyájában kapott helyet. Erdélyben több helyen, de Budapesten és Szolnokon – és több vasi településen – is rendeztek már kiállítást tárgyaiból. Öntött kályhák, vasalók, mezőgazdasági szerszámok, szövőszék, nagybőgő, tulipános láda, varrottasok, régi írásos dokumentumok, népviseletek – ez mind-mind megtalálható a gyűjteményében. Külön egységet képeznek a háborús emlékek.

A nicki megnyitót színesítette a sárvári Aranyrózsa Nótaklub erdélyi népdalokból összeállított műsora. Az est szeretetvendégséggel, beszélgetéssel zárult.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában