Patchwork

2018.11.26. 07:00

Ajándékoztak az évet záró foltvarrók – Sok embert megérint ez a művészeti ág

Rengetegen voltak kíváncsiak a foltvarrók kiállítására szombaton, akik egy-egy takaróval ajándékozták meg a Bóbita csoport gyerekeit.

Budai Dávid

A kiállítást Palcsó Julianna kőszegi festőművész, a Csók István Művészkör elnöke nyitotta meg. Háttérben a foltvarrók

Fotó: Ohr Tibor

Foltos mindennapok címmel mutatkozott be az 1996 óta működő Folt-Mix csoport az Oladi Általános Iskola, Középiskola és Szakiskola rendezvényházában szombaton délután. A foltos nap délelőtti foltvarró tanfolyammal kezdődött, majd kézműves-foglalkozással folytatódott. A hagyományosan mindig a karácsonyi készülődést megelőző időszakban megrendezett patchwork­kiállítást Palcsó Julianna kőszegi festőművész, a Csók István Művészkör elnöke nyitotta meg, aki elmondta, mindig is csodálta a foltvarrókat, akik ugyanúgy, ahogyan a festők, a színekkel játszanak. Kiemelte, manapság reneszánszát éli a foltvarrás, de már egyáltalán nem a szegénységet palástolja, ellenkezőleg, a díszítést szolgálja. Hozzátette, a művészetnek ez az ága nagyon sok embert megérint.

 

A zsúfolásig telt galéria láttán ugyanez volt a benyomásunk nekünk is. A sokszor szinte egy fél falat betakaró alkotások mellett foltból varrt mobiltartók és tolltartók is sorakoztak a vitrinben, és volt olyan mű is, amelyen alkotója egy komplett polcot rendezett be, könyvekkel, vázával, órával, természetesen mind-mind foltból.

A kiállítást Palcsó Julianna kőszegi festőművész, a Csók István Művészkör
elnöke nyitotta meg. Háttérben a foltvarrók
Fotó: Ohr Tibor

 

A kiállításmegnyitón a szervezők megköszönték az alkotók egész éves munkáját, közülük is kiemelték Mangliárné Gazsó Évát, akinek egyik alkotása egy országos versenyen közönségdíjas lett. A foltvarrók meglepetéssel is készültek, ugyanis a Vas Megyei Gyermekvédelmi Központ Szivárvány Otthon Bóbita csoportjában minden gyereknek egy-egy takarót ajándékoztak. Buchwald Antalné Piroska, a 18 tagból álló foltvarró csoport vezetője elmondta, nagyon sokat fejlődött a foltvarrás az elmúlt évtizedekben. Ma már rengeteg kiegészítő és sablon is kapható, ahogyan kifejezetten patchworkhöz használható anyagokat is gyártanak.

A foltvarrás népszerűsége pedig valóban nagy, hiszen minden évben rengetegen kíváncsiak arra, mi minden került ki a csoport tagjainak kezei közül az adott esztendőben. A tárlat december 7-éig, vasárnap kivételével naponta 9–16 óráig tekinthető meg. A kiállítás ideje alatt hétköznaponként 7.30–13.30-ig a Folt-Mix csoport tagjai textil kézműves-foglalkozást is tartanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában