műszaki átadás fázisában

2018.12.14. 07:00

Termál- és bicikliút – Nem pusztán két települést köt össze

A műszaki átadás fázisában tart a vasi termálkerékpárút-hálózat leghosszabb új építésű, Sárvár és Gérce közötti szakasza. A hivatalos átadásra még várni kell (amíg enyhül az időjárás), de a megyei közgyűlés alelnöke azt mondja: már most bátran ki lehet próbálni. A projekt összeköltségvetése mintegy 300 millió forint.

Pajor András

Kerékpáron Sárvártól Gércéig. Dr. Kondora Bálint azt mondja: az utat már ki lehet próbálni

Fotó: VN-archív/Pajor András

A 84-es főutat sikerült így teljesen kiiktatni a kerékpáros közlekedésből, hiszen azon eddig nem volt szabályos a biciklizés. Most viszont jelentősen erősödnek a szelíd turizmus kerékpáros ágának pozíciói a megyében.

– A projekt sokkal több a két település összekötésénél, hiszen része a megyei kerékpáros turizmus fejlesztésével megvalósuló úthálózatnak, amely Celldömölktől Sárváron át Bükig tart majd – mondta el érdeklődésünkre dr. Kondora Bálint, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke.

A megyei önkormányzat és Sárvár városának önkormányzata konzorciumi partnerekként valósítják meg a projektet, amihez 300 millió forint kormányzati támogatást nyertek el.

A projekt teljes költsége az önrésszel együtt csaknem 335 millió forint. Ebből a Sárvár és Gérce közötti kerékpárút a megépítése 268 millió forintba kerül.

Kerékpáron Sárvártól Gércéig. Dr. Kondora Bálint azt mondja: az utat már ki lehet próbálni
Fotó: Pajor András

A jövő nyárra elkészülő teljes programban a Sárvár és Gérce közötti, a 84-es főút mellett húzódó új kerékpárút építése mellett benne foglaltatik a termál kerékpárút kijelölése Vas megye teljes területén, egységes információs táblákkal ellátva. Emellett hét helységben (Bük, Bő, Szeleste, Rábapaty, Sárvár-Hegyközség, Vá­sárosmiske, Celldömölk) ke­rékpáros pihenőhelyeket is létesítenek. Az infrastrukturá­lis beruházás a szelíd turizmus kerékpáros ágát köti össze a termálturizmussal.

Sárvár két országos kerékpárút-törzshálózati elem találkozási pontjánál fekszik, a beruházással összeköttetésbe kerül a Zalabér és Bucsu közötti termálút, valamint a Sárvár és Pápa között haladó Rába- Bakonyalja kerékpárút. A termálkerékpárútnak nemzetközi turisztikai jelentősége is van, mivel összeköttetést biztosít az ausztriai Lutzmannsburggal (Locsmánd) és az EuroVelo 13-as jelű nemzetközi kerékpárútnak az orosz-norvég határtól, a Barents-tengertől a Fekete-tengerig húzódó útvonalával.

Az új kerékpárútra egy forgalomszámláló eszközt is kihelyeztek, mert a projektben mindenképpen mérhetővé kellett tenni, hogy az adott túraútvonalat mikor és hányan veszik igénybe.

– Az út hivatalos átadására később, enyhébb időben kerül sor, de biztatok mindenkit: akár már most is kipróbálhatják, mert akadály nincsen rajta – mondta dr. Kondora Bálint alelnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában