Szép otthon

2019.02.10. 13:00

Műanyag vödörből praktikus tárolót

Kiürült műanyag dobozokból nincs hiány egyetlen háztartásban sem: az üres fagyis dobozok rendszerint a fagyasztóba tett pörkölt tárolóivá avanzsálnak, pedig sok más felhasználási módjuk is lehetne. Az egyik ilyen a fonal, csipesz és egyéb apróságok gyűjtésére alkalmas dobozka, amit természetesen ezernyi módon díszíthetünk.

Nemes Judit

Sokféle technikából válogathatunk

Fotó: Shutterstock

Több módszer közül választhatunk, ha tejfölös, fagylaltos vagy egyéb műanyag dobozt dekorálnánk saját kezűleg. Ha van kéznél facsipesz, tűzdeljük körbe a doboz oldalát. A csipeszek egymáshoz illesztéséhez akkor használjunk ragasztót, ha véglegesen számolunk a teregetésnél a hiányukkal, ha pedig még használnánk őket, elég szaténszalaggal, zsineggel erősen átkötni, hogy ne essenek le róla az elemek. A csipeszek előnye, hogy könnyen feltűzhetők a bödönök oldalára és belülről is fedik a műanyagot. Ha van otthon kör alakú csipkés terítőnk, vintázs stílusúra alakíthatjuk vele a vödröt: szépen elegyengetjük, hagyjuk, hogy a terítő széle ráhajoljon a csipeszekre.

Sokféle technikából válogathatunk
Fotó: Shutterstock

Nem csak terítő alkalmas, más, kör alakú textil is helyettesítheti a belső takarást: színes vagy mintás vászon is jól mutat benne. A csipeszekkel is lehet variálni: megfesthetjük egyesével, más-más színűre, de akár zongorabillentyű színeit is applikálhatjuk rájuk. Nemcsak festéssel, hanem barkácsboltokban beszerezhető díszekkel, strasszokkal is mutatóssá tehetjük: fűzöldre festett csipeszekre katicabogarat, lepkét ragaszthatunk; más alapszínnel jól mutat a szív, a felhő vagy egyéb dekorkellék. Csipeszek helyett kereshetünk jégkrémpálcikákat, azokat is ragaszthatunk a doboz külső felére.

Ebben az esetben mindenképpen szükség lesz az edény kibélelésére, hiszen csupasz marad a doboz belső fele. A bélelésre szánt anyagot felesleges ragasztóval rögzíteni a doboz alján, a textil tisztításával vagy újrafelhasználásával számolva elég elsimítgatni. Akik ügyesebbek, horgolhatnak, köthetnek borítást a dobozra – pontosan le kell mérni az edényt és nagyjából egy hosszabb sapkát kell készíteni rá, aminek a középső részét benyomkodjuk a dobozba. A precíz mérés abban lesz a segítségünkre, hogy pontosan fog illeszkedni a borítás a műanyag alapra. Sokszor volt szó a tárgyak dekupázs technikával való díszítéséről: itt is kivitelezhető, de arra figyelni kell, hogy a doboz felülete makulátlanul tiszta legyen és a termék papírcímkéjét is le kell venni róla. Olyan ragasztót vásároljunk a művelethez, amely felvihető műanyag felületre – és ahogyan a ragasztólakk, átlátszóvá válik. A felvitt ragasztóra szalvétát teszünk és ecsettel elegyengetjük, majd újra átkenjük vele és hagyjuk megszáradni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában