Batthyány Tihamértól kapta a pontos másolatot a művelődési ház

2019.03.19. 20:31

József-poharat emeltek – Az idén sem száll az egyházra az ikervári Zsidahó-dűlő

Tíz éve újították fel az évszázados hagyományt: idén József-napon is poharat emeltek Batthyány József gróf emlékére a Zsidahó-dűlőben. A szervezők remélik, a gyerekek is életben tartják a József-pohár szokását büszke ikerváriként

Bakos Ágnes

Éppen 210 évvel ezelőtt, 1809- ben kelt az az adománylevél, amely szerint Batthyány József gróf a Zsidahó-dűlőt Ikervár közbirtokosságának, az ide költöztetett péterfai és csomaházai jobbágyoknak adta, de volt egy feltétele a grófnak. Az volt a kitétel, hogy minden esztendőben március 19-én, József napján a község elöljárói koccintással emlékezzenek a gróf jótéteményére. Ha nem tesznek így, akkor az egyházra száll a gazdag legelő. A területvesztés réme már nem fenyeget, de koccintottak: idén is József-poharat emeltek, életben tartják a 2009-ben felelevenített hagyományukat. A József-pohár mára tavaszváró ünnep lett. „Sándor napján megszakad a tél, József napján eltűnik a szél” – Weöres Sándor Tavaszköszöntőjét is előadta a Geminum Castellum Énekegyüttes Vörös Kriszta karnagy vezetésével az ötszáz éves tölgyfák alatt. Köszöntőjében Pásti József, az Ikervári Batthyány Lajos Művelődési Ház és Könyvtár vezetője emlékeztetett: Ikervár egyik tájértéke a neves Rába-parti dűlő, a József-pohár pedig elismert Vas megyei érték. Az esemény legifjabb résztvevőihez szólva azt mondta, reméli, tovább éltetik a hagyományt. Ezt kérte a helyi gyerekektől Fehér Ferenc polgármester, és a Zichy Antónia Általános Iskola diákjaihoz fordult dr. Komáromi Tibor is. – Kutyaharangozó ikerváriak, így is hívhatnálak titeket – mondta, felidézve Batthyány Miksa alakját.

 

Batthyány Miksa gróf a legendák szerint kegyetlen volt az emberekkel, jobban szerette a kutyáját, mint a jobbágyait. Amikor elpusztult az eb, kiharangoztatta, mint az embereket volt szokás, innen a kutyaharangozó megnevezés – mesélte dr. Komáromi Tibor. Hallhattak még a gyerekek és az összegyűlt helyiek arról is, hogy mezőváros volt egykor Ikervár. – Tavaly ünnepelte Sárvár, hogy 850 éve városi rangot kapott. Ikervár is akkor lett mezőváros, igaz, kicsit kevesebb joga volt – mondta dr. Komáromi Tibor. A szónokok mind azt emelték ki: remélik, hogy a Batthyányakhoz ezer szállal kötődő Ikervár legifjabbjai éltetik majd a hagyományokat, s büszkék lesznek értékeikre, településükre – így a József-pohár hagyományára is. A koccintás sem maradt el az évszázados fák tövében: Batthyány Józsefre, minden Józsefre és Sándorokra is emelték poharukat a település elöljárói. Fehér Ferenc az ezüstből készült József-pohárral koccintott a képviselő-testület tagjaival. A pohár mása az eredetinek: a két világháború között veszett el az igazi, ezt öt éve kapta a hagyományt felelevenítő művelődési ház Batthyány Tihamértól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában