Fókuszban a veseműködés

2019.03.05. 10:00

Nem ajánlott orvosi ajánlás nélkül szedni a televízióban reklámozott szereket

A vese világnapját (március 12.) megelőzően dr. Kulcsár Imrét, a szombathelyi dialízisközpont orvos-igazgatóját kérdeztük, mi minden veszélyezteti a hétköznapokban ezt a szervünket.

Merklin Tímea

Dr. Kulcsár Imre, a dialízisközpont orvos-igazgatója

Fotó: Unger Tamás

Köztudott, hogy a magas vérnyomás és a cukorbetegség károsítja az ereket, veseelégtelenség alakulhat ki. Kevésbé ismert, hogy 45 év felett romlik a vesék működése. Ma több a magas kort megélők száma, ezzel együtt a vesebetegeké is: a lakosság 10–14 százalékát érinti.

– Rontja a veseműködést az extrém elhízás és a dohányzás. A testépítéssel egyidejűleg fogyasztott fehérjekoncentrátumok, kreatinporok és a szteroidkészítmények rendszeres szedése is káros. Volt olyan, aki emiatt művesekezelésre kényszerült – mondta dr. Kulcsár Imre. – Veszélyes a vesére a kiszáradás, főleg időseknél, akik vizelettartással küzdenek, és nem mernek sokat inni. Az évek óta fennálló pangásos szívelégtelenség is veseelégtelenséghez vezethet. A kontrasztanyagos radiológiai vizsgálatoknak, a kemoterápiáknak is van vesekárosító hatása, ezt bő folyadékbevitellel lehet kivédeni. A kis súlyú újszülöttek felnőtt korában gyakoribb a magas vérnyomás, a cukorbetegség és a veseelégtelenség.

Az igazgató felhívta a figyelmet, hogy egyes fájdalom- és gyulladáscsökkentő gyógyszerek tartós szedése is vesekárosító hatású. Ide tartozik a tévében reklámozott hasonló szerek többsége. Kúraszerűen vagy néhány napig szedhetők, de az baj, ha évekig naponta szedik ezeket ízületi porckopásra, meszesedésre, miközben a térd- és csípőízületi panaszok mögött gyakran súlyos elhízás áll.

Dr. Kulcsár Imre, a dialízisközpont orvos-igazgatója
Fotó: Unger Tamás

– Vannak olyan szerek, amelyeket a vesebeteg is szedhet, de ezt szakemberrel kell megbeszélni – emelte ki az orvos-igazgató. – Sokszor a beteg nem tudja, hogy a veseműködése már károsodott, mert az nem fáj. Ilyenkor a gyógyszereket redukálni kell, bizonyos gyógyszerek szedése nem ajánlott. Nagy a vesebetegség rizikója, ha a felsoroltakból több van jelen.

A dialízisközpont igazgatója a vesepótló kezelésekről elmondta, a felkészülés mintegy 2 hónapos folyamat. Ha ezt ajánlja az orvos, érdemes megfogadni. El lehet utasítani, mint egy műtétet vagy kemoterápiát, de a halogatás nehéz helyzetet idéz elő. Ha sürgősséggel kell kezdeni, sok súlyos szövődménye lehet: véráramfertőzések, vérzések, trombózisok. Hosszú kórházi tartózkodással jár, és magas a halálozás aránya. A dialízisről azért alakult ki negatív kép, mert egyre több a halogató-elutasító beteg, aki az állapota válságosra fordultával mégis dialízisre kerül. Fontos, hogy időben kezdjék meg a felkészülést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában