Országos Kéktúra

2019.05.06. 07:00

Letarolt cseresznyefa, sérült Mária-kapu Acsádnál

Földbe taposott cseresznyefa, kidöntött Mária-utat jelző kapu fogadta Bogáti András túravezetőt az egykori Ablánc-malomcsárdánál.

Tóth Kata

Bogáti András mutatja a károkat

Fotó: Szendi Péter

A százéves magyar természetjárás tiszteletére hirdette meg Ültess te is őshonos gyümölcsfát az Országos Kéktúra útvonala mentén! mozgalmát évekkel ezelőtt Bogáti András. 2013. december 27-én került a földbe az első Katalin cseresznyefa-csemete az acsádi Ablánc-malom bélyegzőhelyénél az Országos Kékkör túraútvonalán. Azóta termőre fordult, kétméteresre nőtt, „gazdája” pedig időről időre felkereste. Május 1-jén járt arra legutóbb, szomorúan tapasztalta, hogy letarolták a fát, körülötte földdel töltötték fel a területet.

 

Építési munkák zajlanak a malomnál, Bogáti András feltételezi, hogy egy rakodógép áldozata lett a fácska és mellette a míves Mária-kapu – az is megsérült ugyanis. A Közép-Európában haladó zarándok- és turistaút egyes szakaszait felügyelő Mária-út Egyesületnek és a területen dolgozó kivitelező cégnek is jelezte a történteket. Van remény a helyreállításra, a cseresznyefát viszont pótolni kell, ezt Bogáti András vállalja. Egyben további ültetésre biztat: a gyümölcs táplálék a fa fészkelőhely is, ami alatt bárki megpihenhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában