napi nyolc órát lő

2019.10.17. 07:00

Mónus József világrekorder távlövő íjász a Herényiek Házának vendége lesz

Nem magáért, hanem a magyar zászló dicsőségéért küzd a neves távlövő íjász, Mónus József, aki legutóbbi világversenyén az Amerikai Egyesült Államokban ismét világrekordot állított 918 méteres lövésével.

Merklin Tímea

A magyar zászló dicsőségéért küzd a távlövő íjász

Fotó: VN/Mónus József

A sokszoros világrekorder Mónus József a gazdasági szférában dolgozott, sikeres volt, amint meséli, 2000-ben napi kétmillió forintot keresett mezőgazdasági szolgáltatással. De jött egy pillanat, amikor úgy érezte, hogy az életben nem a pénz számít, a szegényebb ember boldogabb, és váltott. 2006-ban sportíjász lett. Két évig gyakorolt így, majd úgy gondolta, hogy ez „önzőség”, mert nem elég saját magáért harcolni, inkább felajánlja a nyilait az elszakított magyar területeken élők jogaiért, a béke, a barátság eszközeivel.

Aztán Magyarország, a történelmi múlt dicsősége előtt kívánt tisztelegni, az egykori harcosok előtt. Úgy fogalmaz, 2011 óta pedig csak a magyar zászló számít. Edzésként naponta nyolc órát lő, hétköznapokon ötszáz nyilat, versenyek előtt napi ezret. A keze ugyanolyan, mint másé, számára ez nem teher, sőt ugyanolyan nélkülözhetetlen, mint a légzés.

A magyar zászló dicsőségéért küzd a távlövő íjász
Fotó: VN/Mónus József

Amikor a győztes lövések előtti lelkiállapotáról kérdeztük, Mónus József elmondta:

– Akkor jó, amikor már ott van előttem a lövés pillanata, és tudom, hogy minden feltételt megteremtettem, mindent megtettem a felkészültségért, és a kezemben a világ legjobb íja és nyila van, és csak az ország számít. A kilövés előtt lemegy rólam a feszültség, és azt érzem, hogy milliók állnak mellettem, akiknek most örömet szerezhetek, mert a magyar zászló tisztelete közös bennünk. Ennek az érzésnek a birtoklása óriási erő. Ez van bennem akkor.

A távlövő íjász október 20-án, vasárnap 16 órától a Herényiek Házában lesz vendég, ahol a harcai céljairól, a versenyek világáról tart előadást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában