A vasi önkormányzatok a koronavírus elleni védekezésre milliókat fordítanak

Az általunk megkérdezett városi önkormányzatok összességében már több mint 200 millió forintot költöttek eddig a koronavírus-járvány elleni védekezésre. A járvány tetőzése még ezután várható.

Merklin Tímea

Kondics Mónika liftet takarít a csepregi Területi Gondozási Központban. A csepregi önkormányzat már négymillió forintot fordított maszkokra, gumikesztyűkre, fertőtlenítésre

Fotó: Unger Tamás

Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatánál eddig 160 960 000 forintot fordítottak a járvány elleni védekezésre. A fertőtlenítésre és a fokozott higiéniára 500-500 ezer forintot használt fel a Köznevelési GAMESZ, a Pálos Károly Szociális Központ, az Egyesített Bölcsődei Intézmény és az Egészségügyi és Kulturális GESZ, amely utóbbi ugyanerre további 915 ezer forintot is kapott. 36 978 000 forintot költöttek maszkra és szemüvegre, amelyből részesült az Egészségügyi és Kulturális GESZ, a Pálos Károly Szociális Központ, a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Nkft. és a polgármesteri hivatal is.

Az Apáczai Iskoláért Egyesület százezer forintot kapott fertőtlenítőszerekre. A polgármesteri hivatal fertőtlenítésére 2 794 000 forintot költöttek, a háziorvosi rendelőkére 5 334 000 forintot; beszereztek 270 zsilipruhaszettet 1 229 000 forintért. Ezenkívül vásároltak 69 ezer textilmaszkot 43 815 000 forintért. Kényszergyógyhelyet alakítottak ki az Egészségügyi és Kulturális GESZ-nél hatmillió forintért. Négyezer maszkot vett az önkormányzat a kórház és a háziorvosok számára 16 383 000 forintért. A kórháznak betegőrző monitorokat, gyógyszeradagoló fecskendős pumpákat, fertőtlenítő-készüléket és -folyadékot szereztek be 9 444 000 forintért; a Pálos Károly Szociális Központ az étkeztetéshez egyszer használatos dobozokat kapott 5 469 000 forintért.

A szombathelyi önkormányzat emellett vett ezer gyorstesztet 8 890 000 forint értékben, a piaci önkéntes futárszolgálatra ötmillió forintot különített el, húsvéti élelmiszercsomagokra 433 ezer forintot, a GESZ védőfelszereléseire 5 309 000 forintot; a háziorvosi rendelők fertőtlenítésére 4 572 000 forintot. A kórháznak monitorfigyelő kamerarendszert adott 1 640 000 forintért és transzport lélegeztetőgépet 3 556 000 forintért, utóbbi kettőt a Koronavírus Alapba történt befizetésekből.

Kondics Mónika liftet takarít a csepregi Területi Gondozási Központban. A csepregi önkormányzat már négymillió forintot fordított maszkokra, gumikesztyűkre, fertőtlenítésre
Fotó: Unger Tamás

 

Mindezek finanszírozása több forrásból volt lehetséges: a költségvetésben még február 27-én elkülönített ötvenmillió forintból, a Koronavírus Alap adományszámlájára érkezett felajánlásokból, illetve a hulladékgazdálkodási tartalékból, a Markusovszky-kórház támogatására képzett előirányzatból és a képviselői keretekből.

Körmenden az önkormányzat hatmillió forintot fordított védekezésre. Ebből főleg maszkot, arcvédő plexipajzsot és védőruhát vásároltak, de végeztettek vírusteszteket is az idősek otthonában. Ingyenessé tették az egészségügyi és szociális dolgozók, az önkéntesek számára a helyi buszokat, átvállalták az utazás díját.

A sárvári önkormányzat eddig több mint húszmillió forintot költött, beleértve a város lakóihoz eljuttatott harminc ezer maszkot és a közétkeztetési szolgáltatónak átutalt díjakat is.

Kőszegen körülbelül 13 millió forintba került a védelem: a munkatársak otthoni foglalkoztatásának feltételeire 2,5 milliót, a kőszegiek maszkjaira hétmilliót, az intézmények és hivatal maszkokkal való felszerelésére és fertőtlenítésre egymilliót költöttek. A Szociális Gondozási Központ (idősellátás) 2 millió forintot kapott, a kommunikációs kiadások eddig félmillió forintba kerültek.

Vépen ötszáz maszkot vettek 250 ezer forintért az ellátásban részt vevő dolgozóknak. Vásároltak tisztító-, fertőtlenítőszereket és gumikesztyűket mintegy félmillió forintért. A gyermek- és szociális étkeztetéshez használt egyszer használatos dobozok napi költsége tízezer forint.

Csepregen a négymillió forintból 1,7 millió forint jutott a lakosság maszkjaira, 2,3 millió forintba kerültek az intézményi dolgozók maszkjai, gumikesztyűi, tisztítószerei. Százezer forintért vettek anyagot közterülete k fertőtlenítéséhez. Vasváron 2 millió forintból vásároltak védőfelszereléseket, fertőtlenítő- és tisztítószereket.

Őriszentpéteren 2 022 000 forintot költöttek eddig hasonló célokra, illetve vásároltak egy közel 90 ezer forint értékű ózongenerátort is. Répcelakon eddig négymillió forint fogyott el maszkokra, kesztyűkre, fertőtlenítőszerekre, permetező anyagokra és eszközökre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában