Pajzsokkal segítenek Szombathelyen

Akár napi negyven darabot is le tudnak gyártani a szakképzési centrum munkatársai azokból a saját fejlesztésű arcvédő pajzsokból, amelyekből most hatvanat a kórháznak ajándékoztak.

Budai Dávid

Akár napi negyven pajzsot is le tudnak gyártani a szakképzési centrum munkatársai

Fotó: Horváth Balázs

Hatvan saját gyártású arcvédő pajzsot adtak át a Markusovszky kórháznak kedden délután az Akacs Mihály utcai digitális laborban. Szentgyörgyvári Róbert, a Vas Megyei Szakképzési Centrum kancellárja elmondta, a védőeszközök gyártásával egészségügyi és szociális intézményeket szeretnének segíteni, ezzel járulva hozzá a koronavírus-járvány elleni védekezéshez.

Akár napi negyven pajzsot is le tudnak gyártani a szakképzési centrum munkatársai
Fotó: Horváth Balázs

Hozzátette, a szombathelyi digitális labor mellett az Oladi iskolában és Sárváron is készítenek hasonló pajzsokat. Dr. Biró Csaba, a Markusovszky kórház osztályvezető főorvosa hangsúlyozta, a közvetlen fröccsenéstől védő arcvédő pajzsokat elsősorban azok között a dolgozók között osztják majd ki, akik abszolút a frontvonalban dolgoznak, a sürgősségin, a belgyógyászaton, a sebészeten, az intenzív osztályon, illetve a műtőkben.

 

Lukács Gábor, a labor vezetője elárulta, a pajzzsal szemben támasztott kritériumok a könnyű súly és a jó tisztíthatóság volt. A náluk kifejlesztett védelmi eszköz 3-4 óra használat után eldobható és pehelykönnyű, köszönhetően annak, hogy maga a pajzs írásvetítő fóliából készült. Mindezeken túl olcsó – bekerülési költsége mindössze 250 forint – és környezetkímélő is, miután a pajzs pántját kukoricadarából készült filamentből állítják elő 3D nyomtató segítségével, amihez aztán úgynevezett gumibolhával rögzítik a pajzsot.

Eleinte még három és fél óráig tartott egy-egy védőeszköz elkészítése, de folyamatosan tökéletesítve a módszeren a gyártási időt sikerült letornázni egy órára. Most, ha nyolc órában pajzsot gyártanának, akkor akár napi negyvenet is tudnának készíteni, így – mint hangsúlyozta – a helyben jelentkező igényeket már el fogják tudni látni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában