jövő héten tarthatnak igazgatósági ülést

2020.05.29. 19:54

A Vasivíz fekete napja – Várakozó állásponton

Jövő héten várható a Vasivíz Zrt.-nél igazgatósági ülés, ahol a tagok tájékoztatást kapnak a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) május 25-ei határozatáról.

Tömböly Ágnes

Kétszázhét településen látja el az ivóvíz-szolgáltatást a Vasivíz Zrt., ez a körmendi telephely

Fotó: Szendi Péter

A Vas megyei vízszolgáltató történetébe akár fekete napként is bekerülhet május 25-e. Mint arról beszámoltunk: hétfőn született

a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalban az a határozat, amelyben a Vasivíz Zrt.-t megbírságolták és kötelezték arra, hogy gondoskodjon a jogszerű állapot helyreállításáról, miután Molnár Miklós vezérigazgatónak nincs meg a szükséges szakmai tapasztalata. Ugyanezen a napon határozott Szombathely polgármestere arról, hogy nem fogadja el a társaság ez évi üzleti tervét. A

cég szolgáltatói engedélye nem kerülhet veszélybe – ebben mindenki egyetért.

Tegnap már megírtuk: másfél millió forintos víziközmű-felügyeleti bírságot szabott ki a MEKH a Vas megyei vízszolgáltatóra azért, mert Molnár Miklós vezérigazgatónak nincs meg a víziközmű-szolgáltatásban szerzett ötéves szakmai tapasztalata. A hivatal kötelezte arra is a Vasivíz Zrt.-t, hogy 90 napon belül gondoskodjon a jogszerű állapot helyreállításáról, vagyis a vezérigazgató személye feleljen meg a jogszabályi követelményeknek.

A Vasivíz Zrt.-nek – amelynek megyénkben 207 település lakói fizetik a díjat az ivóvíz-szolgáltatásért – 30 napon belül be kell fizetnie a másfél millió forintos bírságot a MEKH részére. Értesüléseink szerint ezt nem befolyásolja az sem, hogy a Vasivíz Zrt. a határozat ellen 30 napon belül közigazgatási pert indít a Fővárosi Törvényszéknél.

Kétszázhét településen látja el az ivóvíz-szolgáltatást a Vasivíz Zrt., ez a körmendi telephely
Fotó: Szendi Péter

Információink szerint a társaságnál jövő héten tartanak igazgatósági ülést, ahol tájékoztatják a MEKH határozatáról az érintetteket.

Ismert, korábban Virányi Balázs, a társaság igazgatóságának tagja a Szombathelyi Törvényszékhez fordult, miután sem a Zrt.-ben többségi tulajdonnal rendelkező, új vezérigazgató megválasztását kezdeményező szombathelyi önkormányzattól, sem pedig a cégtől nem kapott megnyugtató választ Molnár Miklós szakmai életútjával kapcsolatosan. Pénteken kérdésekkel fordultunk a Szombathelyi Törvényszékhez, hogy megtudjuk, jelenleg hol tart ez a bírósági ügy, de lapzártánkig nem érkezett válasz.

Kerestük a Vasivíz Zrt.-ben tulajdonos önkormányzatok vezetőit is. Kondora István, Sárvár polgármestere – egyben felügyelőbizottsági tag – kiemelte: jelenleg megfigyelő és várakozó állásponton van az ügyben, ugyanakkor szeretné, ha továbbra is a jelenlegi struktúrában működhetne a Vasivíz Zrt., és ha nem kerülne veszélybe a társaság szolgáltatói engedélye.

Básthy Béla, Kőszeg polgármestere kérdésünkre úgy fogalmazott: – Kiemelt jelentőségű társaságról beszélünk, hiszen az ivóvizet szolgáltatja a megyében, ezért a tulajdonosok felelőssége is kiemelt abban, hogy jogszabályszerűen és gazdaságosan működjön.

A héten írtuk meg, hogy május 25-én – amikor a MEKH-határozat is született – Szombathely polgármestere határozatában nem kívánt állást foglalni a Vasivíz Zrt. 2020. évi üzleti tervével kapcsolatosan, így azt a társaság közgyűlésének írásbeli szavazásán nem fogadta el.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában