Egy szombathelyi autósiskola nanotechnológiás eljárással fertőtleníti az oktatóautókat

Kötelező gumikesztyű és szájmaszk viselése mellett Pest megye kivételével országszerte újraindulhatnak a járművezetői vizsgák.

Budai Dávid

Az autóba juttatott hideg pára hosszan tartó bevonatot képez

Fotó: Cseh Gábor

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium engedélyével május 6-ától Budapest és Pest megye kivételével újraindulhatnak az országban a közlekedési vizsgák és utánképzések. A vizsgaturizmus megelőzéséért az egyes helyszíneken kizárólag azok tehetnek vizsgát, akik életvitelszerűen is az adott településen, megyében élnek, a fővárosi és Pest megyei lakosok ebből a célból sem utazhatnak az ország másik részébe.

Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár elmondta, a vizsgaközpont csak azokat a vizsgákat szervezi meg, amelyek helyszínén járványügyi szempontból biztonságos körülményeket tud teremteni. A részvétel kötelező feltétele a maszk és a kesztyű viselése.

Az autóba juttatott hideg pára hosszan tartó bevonatot képez
Fotó: Cseh Gábor

Pintér Csaba, a Topido Kft. ügyvezetője elmondta: korábban a nem hivatalos forrásból származó hírek még arról szóltak, hogy legkorábban június elején indulhat újra a vizsgáztatás, ezért hiába a május 6-i időpont, most még szükségük van egy kis időre. Fel kell készülniük a vizsgáztatóknak, és elő kell készíteni a jegyzőkönyveket is, de a szakember szerint a jövő hét közepén már meg lehet tartani azokat a járművezetői vizsgákat, amelyek egy hónappal ezelőtt hasonló váratlansággal maradtak el, hiszen azok a tanulók, akik akkor a járvány miatt nem tudtak vizsgázni, fel vannak készítve, nekik legfeljebb egy-két ismétlő órára lesz szükségük.

Bár a korlátozások enyhítése lehetővé teszi a vizsgáztatást, minden lehetséges óvintézkedést megtesznek a tanulók, az oktatók és a vizsgabiztosok egészségének megóvásáért, ezért a cég saját költségén mind a 15 vele szerződésben álló alvállalkozójának nanotechnológiás eljárás segítségével fertőtleníti az autóját. A pár ezer forintos, néhány perces művelet során az autóba juttatott hideg pára olyan bevonatot képez az autó belsejében, amely akár két-három hétig is kitart, de szükség szerint az eljárást megismétlik majd.

Ezenkívül minden oktató kap is a felhasznált vegyületből, így minden tanuló után át tudják majd törölni a kezelőszerveket. Mindez persze nem jelenti azt, hogy el lehetne hagyni a maszk és a gumikesztyű viselését, ami nyilván szokatlan lesz majd a vizsgázóknak, de hát az egész mostani helyzet is az – fogalmazott.

Mint megtudtuk, nemcsak a vizsgák, de az elmúlt egy hónapban az oktató vezetések is elmaradtak az autósiskolában. – Egyrészt vizsga nélkül nem lett volna értelme órákat tartani, másrészt mi hiába dolgozhattunk volna, a tanulók a kijárási korlátozás miatt úgysem jöhettek volna vezetni, hiszen ez nem tekinthető alapos indoknak, ezért nagyon vártuk már, hogy újrainduljon az élet ezen a területen is – mondta Pintér Csaba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában