Koronavírus-járvány: mekkora bevételkiesést jelent az osztrák vendégek elmaradása?

Hazánkban enyhül a járványhelyzet, külföldi turisták azonban egyelőre még nem léphetnek az országba. Határ menti szolgáltatókat kérdeztünk, mekkora visszaesést jelent számukra az osztrák vendégek elmaradása.

Polgár Patrícia

Fotó: Unger Tamás

A bozsoki üzletház cukrászdája és a hozzá tartozó kávézó március közepén zárt be, vegyesboltjukat és a dohányboltot azonban nyitva tarthatták.

– Sem a boltosunkat, ahogyan semelyik másik alkalmazottunkat sem kellett elküldenünk, illetve Kőszeg-hegyalja településeit el tudtuk látni élelmiszerrel az elmúlt hetekben – fejti ki Banga Beatrix, az üzletek egyik tulajdonosa. A süteményekről sem kellett lemondania a vásárlóiknak, ezeket is megtalálhatták a kisbolt kínálatában. Ha számszerűen nézzük, a fenti két üzlethelyiség üzemeltetése mellett is a szokásoshoz képest tíz százalékra esett vissza a forgalmuk. Az, hogy a náluk megforduló vendégek mekkora része jön Ausztriából, megoszlik: a vendéglátásban nagyjából a bevétel felét, a dohánytermékeknél még ennél is többet termelnek az osztrák fogyasztók, köszönhetően az olcsóbb magyar áraknak.

Átmenetileg csupán egy-egy kuncsaftot fogad Hegedűsné Gabi szalonja
Fotó: Unger Tamás

A vegyesboltban ritkábban fordul meg határon túli vásárló, oda főként a helyiek járnak. – A cukrászda terasza múlt pénteken nyitott meg újra, pozitív volt látni, hogy milyen sokan érdeklődnek. Ez egyébként a „nagy lezárások” idején is megvolt, ami őszintén szólva meg is lepett minket – vallja be Beatrix. Egyelőre a tapasztalat az, hogy hétköznap még gyenge a forgalom, viszont hétvégén a környékbeli települések gyalogos és biciklis turistái már bátrabban mozognak.

– Éppen felújítjuk a belső terünket. Hallani néhány pozitív pletykát, hogy hamarosan nyitnak a határok, így most sietnünk kell. Reméljük, hogy egy hónap múlva készen leszünk és a forgalmunk is beindul – bizakodik a tulajdonos.

A koronavírus-járvány nem kímélte a házasulandókat sem, rengeteg sütemény- és tortamegrendeléstől esett el a cukrászda. Mint mondják, jövőjük következő „fényesebb pontja” talán a karácsonyi időszak lesz. Ottjártunkkor éppen egy vendég sem tartózkodott a vendéglátóegységben.

 

Szintén gyakran üres Hegedűsné Szabó Gabriella kőszegi üzlete, amely talán az osztrák határhoz legközelebb található szépségszalon. Üres fodrászszékek, besötétített masszázshelyiség, kuncsaftokat váró ágyak a kozmetikában – jellemzően ez fogadja most azt, aki betér hozzájuk. Mint mondja, a várostól nagyon kiesnek, így helyiek alig járnak oda. Vendégkörük nyolcvan százaléka Ausztriából érkezik.

Azt tapasztalják, hogy egyelőre félnek a vendégek: aki mer időpontot kérni, inkább vagy a nap elejére, vagy a végére jelentkezik be, hogy ne kelljen másokkal találkoznia. Egyébként a szalon dolgozói is ügyelnek arra, hogy minimális legyen az érintkezés a kuncsaftok között: félórás, órás szüneteket hagynak egy-egy vendég után – így legalább az eszközöket is van idejük fertőtleníteni.

– Kolléganőim közül sokan elmentek munkanélkülire, hogy minél kevesebb legyen a kiesésük anyagilag. Összesen 12-en voltunk, mostanra két fodrász, egy masszőr, egy kozmetikus és én maradtunk – meséli a szintén kozmetikusként dolgozó Gabi. Kollégáit, amint újra nyit a határ, visszavárja – teszi ezt annak a terhe mellett, hogy addig is magasabb költséget kell magára vállalnia, ugyanis nem kéri tőlük a bérleti díjat. – Sajnos személyi hitelt kellett felvennem, nem tudom máshogy fedezni az üzlet költségeit – panaszkodik a tulajdonos. Egyelőre bízik a „beeső” vendégekben és a határok újbóli megnyitásában.

Varga Péter a bozsoki cukrászda kerthelyiségében, hétköznap még
gyenge a forgalom
Fotó: Unger Tamás

Meglátogattunk egy Kőszeg központjában elhelyezkedő éttermet is. Vörös Róbert tulajdonos elmondása szerint addig, amíg nem nyithat meg a belső tér, az időjárás kezében van a forgalmuk. Rossz időben teljesen üres a teraszuk, jó időben is csupán a megszokott forgalmuk ötödével számolhatnak. Róbert szerint rájuk kevésbé az osztrák vendégek, sokkal inkább a belföldi turizmus hiánya van hatással, de természetesen ők is megérezték a határzárat. Mint mondja, panziójukból teljesen elmaradtak a vendégek.

– Úgy gondolom, a forgalomcsökkenéshez három dolog vezetett: a határok lezárása, az idősek otthonmaradása, illetve hogy a fiatalok közül sokan elvesztették a munkájukat – fejti ki a tulaj.

Hozzáteszi, hogy szerencsére júliusra és augusztusra még nem mondták vissza a foglalásokat, de már júniusra is érkeztek jelentkezők: úgy fest, a nyár első hónapjában harmincszázalékos foglaltságra számíthatnak. Ami az étterem forgalmát illeti, a megszokotthoz képest kétharmados bevétellel számolnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában