Újabb mérföldkő: jelentős könnyítések lesznek Ausztriában

Sokak számára várva-várt nap érkezett el május 15-vel: hosszú előkészítő munka után jelentős enyhítések kezdődtek, kinyitottak az éttermek, múzeumok és templomok- írja az orf.at.

vaol.hu

Hallstatt főterét Ausztria legszebbjeként emlegetik

 

 

[caption id="" align="alignnone" width="1280"]Mit einer originellen Idee setzt eine Wiener Cocktailbar die Vorgaben der Bundesregierung zur Eindämmung des Coronavirus um. Damit die Gäste die vorgegebenen Regeln im Lokal einhalten, wurden modisch gekleidete Puppen an den Tischen und im Barbereich platziert. Távolságtartás a vendéglátóhelyeken Fotó: orf.at[/caption]

Május 15-én megnyitottak az éttermek, a kocsmák, a kávéházak és a fagyizók is. A vendéglátóhelyeknek azonban számos biztonsági intézkedést kell betartaniuk, mint például a szájmaszk viselése, a távolságtartás és a vendégek számának korlátozása. A nyitvatartási idő is korlátozott: 23.00 órakor van záróra.

Újranyithatnak a múzeumok

Május 15-én újranyithatnak a múzeumok, a könyvtárak és a levéltárak Ausztriában. A lehetőséggel egyelőre nem élnek mindenütt, így Burgenlandban csak a magánmúzeumok nyitnak ki, Bécsben sem nyitnak egyidőben a nagy múzeumok. Megnyitják kapuikat a sportlétesítmények, és a professzionális sportolók is megkezdhetik az edzésüket a fedett pályákon is.

A múzeumnyitással egyidőben jelentette be lemondását Ulrike Lunacek kultúráért felelős államtitkár. A kulturális szférában dolgozók, művészek valamint az ellenzéki pártok erősen bírálták őt, hogy a koronakrízis idejében nem tett eleget a kulturális élet beindításáért. Hogy a posztot ki tölti be, még nem lehet tudni.

További könnyítések a kulturális téren

Lunacek visszalépését követően Werner Kogler alkancellár és Rudolf Anschober egészségügyi miniszter további könnyítésekről számoltak be a kultúra terén:

Május 29-től kisebb, 100 fő alatti rendezvények kül- és beltéren egyaránt engedélyezettek lesznek. További enyhítés következik július 1-től, amikor már 250 fő is részt vehet egy programon. Ugyanebben az időben tervezett a mozik nyitása.

Augusztus 1-től engedélyezettek lesznek az 1.000 főt meg nem haladó rendezvények, természetesen szigorú óvintézkedések betartása mellett.

A kulturális élet lépcsőzetes újraindításáról a jövő héten párbeszédet kezdeményeznek az érintett felek részvételével. Az eredményről a tervek szerint május 25-én közlik majd a részleteket.

Istentiszteletek előírások mellett

Ismét szabad istentiszteleteket tartani Ausztriában. Mind a 16 elismert felekezet hívőinek szintén szigorú előírások mellett szabad szertartásokat tartani: 1 vagy 2 méteres távolságtartás, személyenként 10 négyzetméteres hely, maszkhordás, fertőtlenítés. A szertartás számos városban, faluban eléggé eltérő módon történik, van ahol a temetőben, a paplak kertjében vagy egy héten több alkalommal a templomban.

Ez utóbbiakban minden hívő számára 10 négyzetméteres távolságot kell biztosítani és természetesen a maszk viselése is kötelező.

Ausztria tovább nyitja a határokat

Magyarország esetében konkrét dátum még nincs, de előrelépés itt is történik. A Burgenlandi Mezőgazdasági Kamara elnöke bejelentette, tárgyalásokat folytatott a további határátkelők megnyitásáról a magyar illetékes miniszterekkel és hatóságokkal. Ennek értelmében két újabb határátkelőt nyithatnak meg hamarosan az ingázók és a mezőgazdasági munkát végzők előtt: a Zsira – Lutzmannsburg (Locsmánd) és a Sopronkövesd – Nikitsch (Füles) átkelőket. Egyelőre a magyar hatóságok válaszára várnak. A határátlépési pontok a tervek szerint egyelőre 5 és 21 óra között tartanak majd nyitva.

Megnyitják kapuikat az iskolák is

Hétfőn ismét megnyitják kapuikat Ausztriában a kötelező iskolák, ami azt jelenti, hogy 700.000 diák tér vissza az iskolapadokba. A diákok csak felváltva, csoportokra osztva, szigorú higiéniai előírásokat betartva térhetnek vissza az osztályokba. A korrekt kivitelezésen még a hétvégén is dolgoznak.

Forrás: orf.at

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában