Vajon melyik táborokban tölthetik a nyarat a vasi gyerekek? – Utánajártunk!

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón bejelentette: a kormány engedélyezi a napközis nyári táborok megtartását. Egyelőre az ottalvósakról még nem rendelkeztek. Megkérdeztünk egy táborüzemeltetőt, illetve táboroztatókat, milyen szezon elé néznek.       

Polgár Patrícia

Serbán Zsuzsanna és testvére az őrimagyarósdi táborban. Két héten belül megszülethet a döntés, lehet-e az idén ottalvós táborokat szervezni

Fotó: Szendi Péter

Az már biztos: a szülők megnyugodhatnak, lesz kire bízni a gyermekeket a nyári szünetben. Kétségesebb azoknak a tábortulajdonosoknak a sorsa, akik az ottalvós nyári táboroknak biztosítottak helyet a korábbi években. Gérnyi Emil, az egyik őrimagyarósdi tábor tulajdonosa úgy látja, gyenge szezon elé néznek a táborok tulajdonosai. Bár már nem a családja működteti a szállást, bérlőjük elmondása alapján szinte egyáltalán nincs foglalásuk – márciustól májusig folyamatosan mondják vissza a lefoglalt időpontokat az ottalvós táborok szervezői. A június és szeptember közti időszakra még van egy kis remény: az akkorra foglalók egyelőre várják, hátha nemcsak a napköziseket engedélyezik. – Teljesen patthelyzetben vagyunk, nem tudjuk mi lesz, a kormány ígérete szerint két hét múlva születik meg a döntés. Akkorra pedig már a nyári táborok egy része le is szokott menni – panaszkodik a tulajdonos.

A napközbeni gyerekfelügyeletet vállaló táborok szervezői között is nagyrészt még a bizonytalanság uralkodik. Kiss Andrea, az Agora Művelődési és Sportház igazgatóhelyettese elmondta: köti őket a március 16-án hozott kormányrendelet, miszerint a közművelődési és kulturális intézmények visszavonásig nem fogadhatnak látogatókat. Amíg nem engedélyezik újból a megnyitásukat, addig ők sem hirdethetnek meg tábort.

Serbán Zsuzsanna és testvére az őrimagyarósdi táborban. Két héten belül megszülethet a döntés, lehet-e az idén ottalvós táborokat szervezni
Fotó: Szendi Péter

- Napközis tábort egyébként cégek, civil szervezetek, iskolák és egyéb intézmények szervezhetnek. Mivel a kijelentés csak általánosságban hangzott el, még nem tudhatjuk pontosan, hogy ez kiket, milyen feltételekkel takar. A szervezők, ahogy mi is, arra várnak, hogy elolvashassák a táboroztatásról szóló rendeletet – fejti ki Andrea. Terveik egyébként vannak: olyan foglalkozásokat szeretnének tartani, amelyeket talán eddig nem szoktak meg tőlük, de a szülők igényeihez igazodnak velük. Hosszabb időre tervezik a programot: legalább augusztus 20-áig szeretnék biztosítani a lehetőséget a szombathelyi szülőknek. Ám egyelőre köti a jogszabály a kezüket, melynek feloldása után azonnal készen állnak a programok meghirdetésére és megtartására. Nagyon készülnek, a tervek nyomdakészen várnak arra, hogy felkerüljenek az információs oldalakra és ezzel beálljanak a napközis foglalkoztatók sorába.

Szintén bizonytalan a Szalézi Szent Kvirin plébánia táborának sorsa. Csány Péter atya és a tábor animátorai tettre készek, ahogy az atya mondta: a rendkívüli helyzet jobban spilázta őket, van kapacitásuk arra, hogy a terhet levegyék a szülők válláról. Sok szülő, főleg akik egyedül nevelik a gyermekeiket, panaszkodott, hogy az elmúlt hónapokban mennyire túl voltak terhelve. Egy tűnik egyelőre biztosnak: kevesebb gyerekkel, talán kevesebb ideig tudnak majd táboroztatni. Bizonytalan még az étkeztetés megoldása: napi egyszer meleg ételt biztosítottak a gyerekeknek a szomszédos Brenner-iskola konyhájáról – ők azonban idén ezt nem tudják vállalni. Csány Péter úgy véli, a szigorúbb szabályok nagyobb költséggel fognak járni – kivéve, ha az étkezést otthonról oldják meg.

Már csak az étkezés a kérdés a nagy múltú Karitász-tábor megszervezésében is. Tuczainé Régvári Mariettától, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász igazgatójától tudjuk: még folyamatban vannak a táborról szóló egyeztetések, de már kezd összeállni a kép. Indulásra készen állnak, már csak néhány tisztázandó kérdés áll előttük. A nardai tábor idén június 15-től augusztus 7-ig várja a gyerekeket, akik közül sokan visszatérő vendégként érkeznek a faluba.

- Látva a megyei helyzetet, titkon reménykedtünk benne, hogy nyárra már enyhülnek vagy akár meg is szűnnek a korlátozások, így április közepén már elkezdtük szervezni a tábort. Gondoltunk egyúttal arra is, ha újraindítják a gazdaságot, sok, eddig otthon levő szülő újra munkába áll és meg kell oldania a gyermekei elhelyezését. Ha így nézzük, a gazdaság elindításában igen jelentős szerepet töltenek be a táborok – fejti ki az igazgatónő. Természetesen idén szigorúbb szabályok között nyaralnak majd a kicsik: fokozottan ügyelnek a tábor higiéniájára: egy előzetes, átfogó, nagy fertőtlenítést végeznek el Nardán, de a tábor ideje alatt is naponta többször átfertőtlenítenek mindent. Kifejezetten lesz erre egy kolléganő, akinek csak ez lesz a feladata. A gyermekeket is rendszeresen figyelmeztetik majd a gyakori kézmosásra, a mosdóban a szappan mellé fertőtlenítő kézmosót helyeznek ki, valamint a törölközőket papír kéztörlőre cserélik.

Ha azt a járványügyi rendelkezések engedik, a természet szerető gyerkőcök sem maradnak nyári elfoglaltság nélkül: a 7-10 éves korosztályt június 15-től öt turnusban várja a szabadlevegős Pajta tábor a Vasi Skanzenben, a 9-14 éveseket a felsőcsatári bentlakásos, természetvédelmi Süni tábor hívja július 5-étől. A tapasztalt, 11 évnél idősebb táborozók pedig a szőcei tőzegmohás közelében nomádkodhatnak augusztus közepén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában