szőlőből bor

2020.05.12. 07:00

Zöldül, zsendül a szőlő Kőszegen

Szárazsággal indult az idei szőlészeti év. Április 24-én a tavalyihoz hasonló hajtások kerültek a Szőlő jövésnek könyvébe: kellett ehhez az öntözés a szőlőültetvényeken. Most egyebek mellett a törzsek pucolása, a fűnyírás, a tőkék pótlása van soron.

Lakosi Gabriella

Kampits László és Kampits Ernő ellenőrzi a szőlőt

Fotó: Unger Tamás

Az idősebb tőkék jobban bírják, de a fiatal, főleg a frissen telepített szőlőket öntözni kellett az aszályos időszakban, szinte folyamatosan. A kevés csapadék a fiatal töveket viseli meg a leginkább, hiszen ezek gyökere még nem nyúlik olyan mélyre. Lajtos kocsival járták ezért a sorokat. Az idősebb növények ellenállóbbak, mélyebbről, a lassabban kiszáradó földrétegekből is tudnak folyadékhoz jutni.

Kampits László és Kampits Ernő ellenőrzi a szőlőt
Fotó: Unger Tamás

A szárazság mellett féltek még az áprilisi fagyoktól is, de a szőlő fejlődésében ez nem okozott problémát – tudtuk meg Kampits László borásztól. A munka pedig folyamatos: az enyhe tél miatt vélhetően fokozott figyelmet kell fordítani a növényvédelemre, ugyanis az áttelelő kártevők nem pusztultak el. A permetezési szezon így már most elkezdődik a szőlőben is. A hajnali pára ugyanis kedvez a betegségeknek, emiatt muszáj különösen elővigyázatosnak lenni. Most a sorok tisztán tartása, a törzsek pucolása, fűnyírás, a tőkék pótlása és a hajtások válogatása a fő feladat. Indítják sorban a gépeket, eszközöket, végzik a karbantartási munkákat.

Bár a fakadás – ami függ a fajtától, a domborzati kitettségtől és a vízellátottságtól is – nem volt egyöntetű, az elmúlt időszak esőzései után most a szőlő zöld részei hatalmasat fognak fejlődni, ezzel együtt pedig mind több lesz a szőlővel a munka is. Az idei év még bármit hozhat, a borászok pedig, mint mindig, most is optimisták – fogalmazott a szakember.

A 2019-es termés szerencsére jó minőségű volt, így azok a borok jó ütemben fogynak. A jelenlegi különleges helyzetre való tekintettel továbbra is bíznak a termelők a közvetlen értékesítésben – tette hozzá Kampits László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában