A turizmus-vendéglátás és a gazdálkodás szak is keresett

2020.07.25. 07:00

Népszerű a pszichológia Szombathelyen

Tegnapra már a statisztikák is látszódtak: már nincs a legnépszerűbb szakok között a korábban Szombathelyen is felkapott gépészmérnöki képzés. Ennek megfelelően alig 300 pontot kellett elérnie annak, aki a szakra jelentkezett. Az ELTE Savaria Egyetemi Központjának képzései közül az osztatlan testnevelés–ének-zene tanári képzésé volt a legmagasabb ponthatár.

Polgár Patrícia

A szombathelyi ELTE SEK almája is várja a hallgatókat

Fotó: Cseh Gábor

 

Az ELTE szombathelyi Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központjában jóval barátságosabb ponthatárok születtek, mint Budapesten: a legmagasabb 436 ponttal az osztatlan, tíz féléves testnevelés–ének-zene tanári, valamint a 426 pontos matematika–történelem tanári képzésé lett. De szintén négyszáz pont felett kellett teljesítenie annak, aki angol–német, angol–testnevelés, földrajz–állampolgári ismeretek, vagy kémia–matek szakon szeretne a jövőben tanítani. A tanári képzésnél a legalacsonyabb ponthatárokat angol–történelem, fizika–matematika, német–természetismeret, testnevelés–technika és testnevelés–állampolgári ismeretek szakokon kellett elérni a Szombathelyre felvételizőknek. A legalacsonyabb a testneveléstanári szak ponthatára volt 309 ponttal.

A toplista első két helyét országosan évek óta változatlanul ugyanaz a két szak – gazdálkodási és menedzsment és a kereskedelem és marketing foglalja el, tavalyhoz képest a harmadik helyre azonban felkúszott a szintén nagy népszerűségnek örvendő pszichológia szak. Szombathelyen kereskedelem és marketing alapszakon az államilag finanszírozott nappali képzés ponthatárát 402-nél, az önköltségesét jóval lejjebb, 318-nál húzták meg. Idén először indult Szombathelyen pszichológia szak – a felvétel elnyeréséhez 400, illetve 428 pontot kellett elérniük az államilag finanszírozott és az önköltséges formához.

A szombathelyi ELTE SEK almája is várja a hallgatókat
Fotó: Cseh Gábor

A tavalyi listához képest 2020-ban kikerült a top 10-ből a gépészmérnöki képzés: jelentkezőinek száma körülbelül megfeleződött. Az ELTE SEK ennek megfelelően viszonylag alacsonyan, 301 pontnál húzta meg ennek támogatott és fizetős ponthatárát is. A legalacsonyabb ponthatárok az ELTE szombathelyi kampuszának tekintetében emellett közösségszervezés nappali alapszakon (314 és 386) és programtervező informatikus nappali alapszakon (336) születtek. A legmagasabb határokat turizmus vendéglátás, valamint pénzügy és számvitel alapszakon húztak. Előbbinél 428, utóbbinál 413 pontra volt szükség a finanszírozott formába kerüléshez.

A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karán egyöntetűen 280 pont környékén húzódtak az államilag finanszírozott alapszakos nappali képzések határai. Így volt ez a védőnők, orvosi diagnosztikai analitikusok, dietetikusok, gyógytornászok, mentőtisztek, szülésznők és ápolók esetében is.

Annak, akit ezúttal nem vettek fel, sem kell csüggednie. Pótfelvételi idén is lesz – ők és azok, akik nem adtak be jelentkezést az általános eljárásban, augusztus végéig még megtehetik.

Előzmények:

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/ennyi-ponttal-juthattak-be-a-leendo-hallgatok-a-szombathelyi-egyetemekre-4147046/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában