Nincs haladék, Molnár Miklósnak távoznia kell a vezérigazgatói székből – Frissítve

Elutasította a Vasivíz Zrt. azonnali jogvédelem iránti kérelmét a Fővárosi Törvényszék. A Vas megyei társaság a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) május végi határozata miatt fordult bírósághoz, miután a hivatal 90 napos határidővel kötelezte a céget a jogszerű állapot helyreállítására. Vagyis arra, hogy Molnár Miklós helyett új vezérigazgatót válasszanak. A mostani döntés nem jogerős.

Tömböly Ágnes

Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

Frissítés!

Ha a döntés jogerőssé válik, összehívják a rendkívüli közgyűlést

A városházáról Kopcsándi Katalin polgármesteri titkár válaszolt megkeresésünkre. Levelében azt közölte: „Amennyiben a Fővárosi Törvényszék MEKH határozatra vonatkozó azonnali jogvédelmet elutasító végzése jogerőssé válik, úgy rendkívüli közgyűlés összehívását fogja kezdeményezni dr. Nemény András Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere.”

15:12

Korábban többször írtunk már arról: Molnár Miklós korábbi alpolgármesternek (Pro Savaria) nincsen meg a víziközmű-szolgáltatásban szerzett ötéves szakmai tapasztalata. Ennek ellenére a Vasivíz Zrt-ben többségi tulajdonos, baloldali vezetésű szombathelyi önkormányzat a társaság vezérigazgatójává választotta. Ismert, a szombathelyi közgyűlésben 2019 elején Molnár Miklós szavazatával kerülhetett többségbe a baloldali frakció.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal május 25-ei határozatában kötelezte arra a Vas megyei céget, hogy gondoskodjon a jogszerű állapot helyreállításáról. Erre a társaságnak 90 nap áll rendelkezésére, emellett pedig 1,5 millió forint bírságot is fizetnie kell.

A társaság egyelőre nem hajtotta végre a MEKH határozatát, és nem gondoskodott arról, hogy a jogszerű állapot helyreálljon a cégnél: a Vas megyei víziközmű társaságot olyan vezérigazgató irányítsa, aki megfelel a jogszabályi feltételeknek, és megvan a társaság vezetéséhez szükséges, legalább ötéves víziközmű-szolgáltatásban szerzett szakmai tapasztalata, rálátása, hozzáértése. Ehelyett a Fővárosi Törvényszékhez fordult a Vas megyei társaság.

A Fővárosi Törvényszék elutasította a Vasivíz kérelmét

A Fővárosi Törvényszék a Vasivíz Zrt. azonnali jogvédelem iránti kérelmét elutasította – erről a Fővárosi Törvényszék sajtóosztálya ma délután tájékoztatta a Vas Népét. Közleményükből megtudtuk: „(...) nem állapítható meg, hogy az alperesi (MEKH – a szerk.) határozat végrehajtása esetén a határozat 1. pontja szerinti kötelezettség (jogszerű állapot helyreállításáról történő gondoskodás) teljesítésével az ellátás veszélybe kerülne, illetve annak összeomlása fenyegetne, mivel az alperesi határozat nem tartalmaz kifejezett végrehajtható rendelkezést az engedély visszavonásáról. A felperesi igazgató (Molnár Miklós – a szerk.) helyettesítése megfelelő szakmai tapasztalattal rendelkező személyek által biztosított, így a szolgáltatás biztonsága nem kerülhet veszélybe azáltal, hogy az igazgatói feladatok ellátását ideiglenesen helyettesítés útján biztosítja a felperes. A Törvényszék megállapította, hogy a felperes nem alapozta meg kellően az azonnali jogvédelem szükségességét.”

A Fővárosi Törvényszék végzése nem jogerős, így kérdésekkel fordultunk a Vasivíz Zrt-hez. Azt is megkérdeztük, fellebbez-e a Fővárosi Törvényszék végzése ellen a Vas megyei társaság, vagy elfogadják a döntést és végrehajtják a MEKH május 25-ei határozatában foglaltakat?

A társaságban többségi tulajdonos, Molnár Miklós kinevezését kezdeményező szombathelyi önkormányzathoz is kérdéssel fordultunk: a Fővárosi Törvényszéken született végzés miatt várható-e rendkívüli közgyűlés összehívása a Vasivíz Zrt. ügyében?

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában