A mérnöki kamara a járvány tapasztalatait mérte fel

Megérezték a járványt a mérnökök, megrendelésből kevesebb lett, de segítségre még nem szorulnak.

Budai Dávid

Déri Lajos alelnök (balról), jobbról Nádor István elnök

Fotó: Cseh Gábor

Kérdőív kitöltésére kérte tagtársait, a Vas Megyei Mérnöki Kamara a közelmúltban, hogy képet kapjanak arról, milyen változásokat okozott a járvány az életükben. A válaszokat pénteken délelőtt a kamara székházában a sajtó jelenlétében értékelték ki. Déri Lajos, a Vas Megyei Mérnöki Kamara alelnöke röviden ismertette a Magyar Mérnöki Kamara hasonló témában készült felmérésének megállapításait. Az országos szervezet mintegy 18 ezer tagjának a harmada küldte vissza válaszait. Kiderült, a mérnökök jelentős részének életét befolyásolta a járvány, de nagyon gyorsan tudtak alkalmazkodni a megváltozott munkakörülményekhez, több mint hatvan százalékuk teljesen áttért a home office-ra.

A vállalkozások azonnal érezték a járvány hatásait, elsősorban a tervezési megbízások estek vissza, ami azért szomorú, mert ez később a kivitelezési munkákra is hatással lesz. A válaszadók több mint hatvan százaléka kisvállalkozásoknál dolgozik, ahol legfeljebb egy-két hónapra látnak előre, a munka ellátottságuk eddig biztos, utána már csak bizonytalanság van – fogalmazott az alelnök.

Déri Lajos alelnök (balról), jobbról Nádor István elnök
Fotó: Cseh Gábor

A vasi kamara összesen 678 kérdőívet küldött ki, amelynek 26 százaléka, összesen 173 érkezett vissza. Az eredményeket Nádor István, a Vas Megyei Mérnöki Kamara elnöke ismertette, ezek szerint a járvány alatt közbeszerzésekről a válaszadók 37 százaléka úgy nyilatkozott, hogy kevesebb lett, míg öt százalék úgy, hogy több, magánmegrendelések esetében 46-14 százalék volt az arány. A válaszadók több mint felénél semmilyen intézkedés meghozatalára nem volt szükség a járvány miatt, nyolcvan százalékuk pedig azt mondta, nem vettek igénybe semmilyen támogatást, nagyon sokan jelezték azonban, hogy a KATA-s szigorítások rosszul érintették őket.

– Nem igazán kapta el a járvány első hulláma a vasi mérnököket, de egy esetleges második hullámnál már kérdés, hányan tudnának talpon maradni, a tervezéssel foglalkozó cégeknek ugyanis jellemzően 3-6 hónapnyi tartalékuk van – mondta Nádor István, a Vas Megyei Mérnöki Kamara elnöke összegzésképpen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában