Koronavírus – Hétköznap kevésbé, inkább hétvégén okoz bevételkiesést a 23 órai zárás

A vendéglők és a szórakozóhelyek 23 óra után nem fogadhatnak vendégeket. A járvány miatt bevezetett rendelkezés sok embert rosszul érint. Esküvők maradnak el, a vendéglátóhelyek leépítenek, a dj-k más munka után néznek, a taxisoknak kiesik az éjszakai bevétele.

Gyöngyössy Péter

Galambos Gábor, az egyetem mellett működő klub üzemeltetője azt mondta, azok a kollégák, akik csak dj-tevékenységből élnek, most szorult helyzetbe kerültek Fotó: Horváth Balázs

Meskó Krisztián rendszeresen vőfélykedik esküvőkön. – A korlátozás miatt eddig két őszi esküvőt mondtak le nálam a szervezők. Ez a rendelkezés tönkreteszi a lagzikat. Leginkább a hagyományos elemek sérülnek. A vacsora, a menyasszonytánc, az éjfél utáni szokások. Persze a magyar ember találékony. Volt olyan ötlet is, hogy 23 óra után egy órára bezárnak, éjfél után pedig már új nap van. Az egyik esküvőnél megkérdezték a násznépet. Ott a többség azt mondta, halasszák el, így nem tartották meg. Egy másik társaság úgy döntött, mindenképpen megtartják, de előbb elkezdik. De olyan is van, hogy a művelődési házat kibérlik és családi rendezvénynek nevezik a lagzit.

Több lesz a házibuli?

Bencze Péter az egyik legkedveltebb szombathelyi belvárosi söröző ügyvezetője:

– Az intézkedés nagyon rosszul érinti a szórakozóhelyet, mert eddig hajnali négyig voltunk nyitva, és a vendégkör is ehhez alkalmazkodott. Abban bízunk, hogy majd a fiatalok is átkalibrálják magukat és hamarabb indulnak el. Normál helyzetben ezt a forgalomkiesést csak úgy tudnánk lenyelni, hogy elbocsájtunk alkalmazottat. Itt most az a véletlen szerencse, hogy az egyik alkalmazott két hónapja elment. A városi vendéglősöknek a nyár rossz időszak, a város kiürül. A legfontosabb szezon számunkra a szeptember és június közötti időszak. A járvány pont ezt érinti leginkább.

A dj-k új munka után nézhetnek

Szombathelyen az egyetem mellett működő klub és sörkert népszerű a fiatalok körében. Galambos Gábor, dj Szunyog, üzletvezető kérdésünkre azt mondta: – A klub hétköznaponként 16–23 között volt nyitva eddig is, de a szerda szokott lenni a bulinap, amikor hajnali 4-ig tart a parti. Ezeknek most vége. Hasonlóan nagy kiesés a péntek esti és a szombat esti időszak, amikor reggel 7-ig szoktunk nyitva lenni. Most kisebb zenés esteket, meccsnézős programokat szervezünk. A 11 órás zárás azért is kellemetlen, mert például legutóbb is projektorral kivetített sportközvetítést szerveztünk, de a hosszabbítás már 23 óra után volt, és ki kellett tessékelni a vendégeket. A kieső forgalom magával hozza, hogy eddig két-három pultos volt, ezután csak egy lesz. A dj-k szemszögéből különösen rossz a helyzet, mert korábban egy egész éjszakás bulira fogadták fel őket, most rövidebb az idő. Ráadásul kiesik az őszi, kora téli szezon, amikor az év végi bulik, céges partik, bulik, bálok szoktak lenni. Nem lehet előre tervezni. Azok a kollégák, akik csak a dj-tevékenységből élnek, szorult helyzetbe kerültek. Más munka után kell nézniük. A fiatalok szórakozási szokásaiban valószínűleg előtérbe kerülnek a házibulik. Egyelőre a kultúrházak, mint potenciális bulihelyek, nem léptek.

Galambos Gábor, az egyetem mellett működő klub üzemeltetője azt mondta, azok a kollégák, akik csak dj-tevékenységből élnek, most szorult helyzetbe kerültek Fotó: Horváth Balázs

Sokakat otthon tart a járvány

Az egyik szombathelyi romkocsma ügyvezetője, Kocsis Attila is arról beszélt, hogy a 23 órai korlát nagyon érzékenyen érinti a vendéglátóhelyet. – Hétköznap csak 22 óráig vagyunk nyitva, de a forgalom szempontjából a pénteki és szombati hajnali kettőig tartó nyitvatartás volt a legfontosabb. Vonzó programokat szeretnének nyújtani a rendelkezésre álló időben. Kisebb koncerteket, társasjátékpartikat, sportközvetítéseket. Sajnos attól is lehet tartani, hogy egyéb programok, nagyobb koncertek, bulik híján az emberek majd nem szívesen mozdulnak ki.

Már most is érződik, hogy az embereket a járványtól való félelem is otthon tartja. Ezért aztán a szervezők sem vállalják a rizikót, hogy egy programra majd nem jön össze a közönség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában