vadászat

2020.10.06. 07:00

Csapdák az apróvad védelmében Vas megyében is

Az országos vadászkamara plakáttal hívja fel az erdőkben és azok közelében kirándulók figyelmét a ragadozók gyérítését, ezáltal az apróvad védelmét szolgáló kihelyezett csapdák veszélyeire.

Polgár Patrícia

A róka csapdába léphet

Fotó: Szendi Péter

Bár erdők közelében egyébként sem ajánlatos szabadon engedni a kutyákat, fontos, hogy amennyiben ilyen felhívást látunk, fokozott figyelemmel járjuk a természetet.

A róka csapdába léphet
Fotó: Szendi Péter

Kenesei István, a megyei vadászkamara titkára, vadászmester elmondta: az Országos Magyar Vadászkamara célja, hogy az apróvadállományt és élőhelyüket fejlessze. A vadászatra jogosultak pályázhatnak az apróvad – fácán, fogoly, mezei nyúl – táplálkozó- és búvóhelyének kialakítására szántóföldi kultúrák vetésével; az apróvad- és őzetetők vásárlása és elkészítésére; valamint a ragadozógyérítésre és csapdapark-fejlesztésre.

Az élőhelyfejlesztéssel jár a ragadozógyérítés is. A csapdák messze vannak a kirándulók által gyakran látogatott helyektől, jól az erdő mélyére kell menni ahhoz, hogy ilyenekkel találkozhasson a túrázó – a ragadozók búvóhelye közelébe, kotorékok környékére helyezik ki őket. – Vas megyében az 53 vadászatra jogosult társaság közül az Őrségben három, Szombathely és Bük környékén kettő-kettő, Vasvár környékén pedig egy pályázott csapdára – tudtuk meg Kenesei Istvántól, aki azt is hozzátette: mi sem bizonyítja jobban, hogy a csapdákat körültekintően helyezték ki, mint az, hogy idén nagyságrendileg két-háromszáz rókát, öt-hat borzot és egy aranysakált fogtak, egyéb állatot nem ejtettek foglyul velük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában