A Vas megyei városokban a lakossági megbetegedésekről érdeklődtünk

Vas megyében 949 regisztrált fertőzöttről tudunk, azzal együtt, hogy keddről szerdára 34 újabb eset volt. A vírus a vasi iskolákban és óvodákban is megjelent. Az operatív törzsnél az idősotthonok fertőzöttségéről, a Vas megyei városokban a lakossági megbetegedésekről érdeklődtünk.

Vas Népe

20201014 Szívárvány Óvoda külső, Szombathely, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

Az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján dr. Müller Cecília tisztifőorvos válaszolt a Vas Népe kérdésére is. Az idősotthonokról elmondta, hogy az ország 1600 szociális intézménye közül 52-ben van jelen a vírus, átlagosan öt fő alatt van a fertőzöttek száma; összesen 641 beteget tartanak számon ezen intézményekben; ez 0,6 százalékos a fertőzöttségi arányt jelent, ami az elmúlt napokban nem változott.

Szombathelyen dr. Nemény András polgármester tegnap arról tájékoztatott, hogy a városban száz aktív fertőzöttről tudnak, a valóságban ennél több lehet; sokaknak a kontaktkutatás miatt kellett otthon maradni tíz napig. Az önkormányzat lassan egy hónapja nem kapott határozatot a szombathelyi hatósági házi karanténokról. Lapunk kérdésére a városháza megerősítette az információt, hogy a Deák Ferenc utcai Szivárvány óvoda lila csoportja szerdától péntekig nem látogathatja az intézményt. Az érintett gyermekeket és a csoportban dolgozó két óvodapedagógust, egy dajkát és egy pedagógiai asszisztenst a népegészségügyi osztály járványügyi megfigyelés alá vonta október 18-áig. Az óvoda szolgáltatott adatokat a kormányhivatalnak a kontaktkutatáshoz, a fertőtlenítést elvégezte; a gyermekek szüleit értesítették – tájékoztatott Kéner Balázs kommunikációs vezető.

Celldömölkön, a Markusovszky-kórház telephelyén október 14-étől átmenetileg szüneteltetik a szülészeti ellátásokat és a műtéti tevékenységet. A járóbeteg-ellátás, várandósgondozás változatlanul működik.

Répcelakon október 12-én lejárt a négy érintett karanténja – tájékoztatott Szabó József polgármester, hozzátéve, hogy egy fertőzött volt, aki répcelaki állandó lakos, de Győrben él, és már az ő karanténjának is vége.

Csepregen valamennyi óvodapedagógus karanténban van, közülük egy koronavírus-fertőzött; az óvoda egy hétig szünetel. Jánosházán nincs karanténban senki koronavírus-fertőzés gyanújával. Frissen lejárt, most feloldott karanténokról tájékoztatott, és aktuálisan igazolt koronavírus-fertőzöttről sem tud dr. Balás Endre jegyző.

Bükön igazolt koronavírus-fertőzöttekről nincs információja a hivatalnak, hatósági házi karanténban hárman vannak – tudtuk meg dr. Németh Sándor polgármestertől.

Őriszentpéteren nem hivatalosan három fertőzöttről tud Őr Zoltán polgármester, de a népegészségügyi hatóságtól nincsenek adatai. Vépen sincs hivatalos adata Kovács Péter polgármesternek; úgy értesült, hogy újabb pozitív teszttel rendelkező nincs a városban, a házi karanténban lévők száma erősen csökkent: néhány személyről van csak szó.

Kőszegen október 1-jétől összesen 13 fertőzött személy volt a Szombathelyi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályától telefonon kért adatok szerint. Jelenleg hét aktív fertőzöttet tartanak nyilván – egy idős ember kórházban van –, és tíz olyan kontaktszemélyt, akik szoros kapcsolatban voltak fertőzöttel.

Sárváron 18 aktív igazolt koronavírus-fertőzött van. Hatósági házi karanténban 57 fő tartózkodik. Közülük 45 fő szoros kapcsolatban volt igazolt fertőzöttel, ezért került járványügyi megfigyelés alá. A két új fertőzött esetében a kontaktkutatás még folyamatban van, a szoros kontaktok száma így tovább emelkedik majd. A házi karanténban lévők közül 12 személy külföldről utazott be.

Körmenden a városvezetés lapunknak úgy válaszolt: nem áll módjukban kiadni ezeket az információkat. Szentgotthárdon a városvezetésnek nincs friss információja. Vasváron egy-két fertőzöttről és néhány karanténosról tud Tóth Balázs polgármester, de hivatalos adatai nincsenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában