Az ingázókat nem érintik a szigorítások

A járványügyi helyzetet a jövő heti kormányülésen is tárgyalja a kormány, de a jelenlegiekhez képest most nem tervez újabb szigorításokat – válaszolta a Vas Népe kérdésére a csütörtöki on-line Kormányinfo sajtótájékoztatón Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter, akit arról kérdeztünk, hogy az Ausztriában keddtől bevezetett szigorításokat nálunk is hasonló követik-e?

Osváth Sarolta

Bucsu határátkelő a koronavírus-járvány miatti határzár előtt 2 nappal. 20200830 Bucsu Fotó: Unger Tamás UT Vas Népe

Fotó: Vas Népe/Unger Tamás

Mint ismert, a szomszédos Ausztriában egész napos kijárási korlátozás van érvényben, bezártak az óvodák és iskolák, az üzletek közül pedig csak az alapellátást nyújtók lehetnek nyitva.

- Elképzelhető, hogy Magyarországon is hasonló lépéseket kell tenni a járvány terjedésének visszaszorítása érdekében? – tettük fel a kérdést a Kormányinfón.

Gulyás Gergely lapunknak adott válaszában kifejtette: A kormány folyamatosan figyeli és értékeli a járvány terjedésével kapcsolatos adatokat, különös tekintettel a jelenleg december 11-ig érvényben lévő szigorító intézkedések hatására. Ettől függően dönt majd arról, hogy szükséges lesz-további szigorításra vagy sem. Ebben a helyzetben felelős kormány nem nyilatkozhat arról, hogy két-három hét múlva milyen változtatásokra lesz szükség. abban bízunk – tette hozzá -, hogy ha a jelenlegi korlátozásokat mindenki betartatja, lelassul a járvány terjedésének üteme. Amennyiben nem így történik, a szakemberek egyrésze egyébként december-januárra teszi a járvány tetőzését, december 11. előtt öt-hét nappal a kormány dönt a szükséges újabb intézkedésekről.

Következő kérdésünk arra vonatkozott, hogy a szigorítások érinthetik-e az Ausztriában dolgozó magyarok ingázását?

Válaszában a miniszter hangsúlyozta: – Az osztrák szigorítások jelenleg nem érintik a magyar munkavállalók ingázását. Tény, hogy a járvány terjedésén meglátszik, hogy sokan ingáznak, a határmenti területek lényegesen fertőzöttebbek, mint az ország akár csak ötven -száz kilométerrel beljebb eső részei. Egyelőre sem a magyar, sem az osztrák kormány szigorításra vonatkozó döntései nem érintették az ingázókat – erősítette meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában