„Magzatpózban feküdtem, vártam, hogy elmúljon a fájdalom” – Olvasónk beszámolója a koronavírusról

Sokan még mindig valami szégyenteljes dolognak tartják, így inkább nem beszélnek róla, olvasónk tollat ragadott, hogy megossza élményeit a betegség lefolyásáról, nála és családtagjainál jelentkező tünetekről, így is teljesebb képet kaphassunk az életünket hónapok óta meghatározó kórról.

vaol.hu

20200927 Körmend Karantén Covid19, Koronajárvány-vírus illusztráció, Vas Népe fotó: Unger Tamás (UT)

Fotó: Unger Tamás

Tamás (27) számolt be lapunknak a betegséggel kapcsolatos tapasztaltairól.

- Először október elején édesanyámnál jelentkeztek a tünetek, láz, hátfájdalom és torokfájás mellett enyhe ízérzékelés vesztés, a munkahelyén többen hasonlókról számoltak be, ekkor már szinte biztos volt, ez koronavírus (pedig családilag igyekeztünk vigyázni), amit az elvégzett teszt be is bizonyított. Az ajtónkra kikerült a hatósági házi karantént jelző piros tábla. Elkezdődött a minimum 10 napos bezártság. Még naivan azt hittük, hogy mi valahogy megússzuk, nem kapjuk el édesanyámtól, de egy lakásban nem lehet izolálni a fertőzött személyt, a vírus már mindenhol jelen volt – kezdte beszámolóját Tamás

- Anyám rosszulléte után apámnál négy nappal később jelentkeztek az első tünetek, hőemelkedés, végtagfájdalom és erős fejfájás. Újabb háziorvosi bejelentés, újabb pozitív teszt és apám 10 napja újraindult. Alig 48 óra telt el, még home office-ban dolgoztam, de este nyolc után elkezdett rázni a hideg, alig tudtam az esti tisztálkodást elvégezni, hirtelen terített le. Másnap szóltam az orvosnak, akkor súlyosbodott igazán, a derekam majdnem leszakadt, magzatpózban feküdtem, vártam, hogy elmúljon a fájdalom, sehogy sem volt kényelmes és elkezdtem köhögni, lázam volt, a fejem, a végtagjaim fájtak, nem akartam abban a testben lenni, amiben korábban. A mentősök már egy héten belül háromszor jöttek a házunkhoz, rutinosak voltak és gyorsak, fél perc alatt lezajlott a mintavétel, két nap múlva derült ki az eredmény, semmi meglepő, pozitív – osztotta meg olvasónk.

- Az első napok voltak a legrosszabbak, ugyan magas lázam nem volt, egyszer kúszott fel 38,4-re a hőmérő higanyszála, de ennél tovább nem emelkedett, viszont bőven társultak más fájdalmak (izomfájdalom, fejfájás) és még a száraz köhögés is nagyon kínzóvá vált, emellett étvágytalanság gyötört és állandó gyengeség. Fel akartam kelni, élni a régi életem, de csak feküdni volt erőm, az orvos tanácsára ittam a vizet és szedtem a D-vitamint, ő azt mondta, hogy az egészséges szervezet megbirkózik vele, néha, a rosszabb pillanatokban azon gondolkodtam, hogy a sportolás, megfelelő táplálkozás, dohányzásmentes élet mellett miért visel meg ennyire, miközben vannak, akik tünetmentesen vészelik át ezt az egészet. Mégis szerencsés vagyok, hogy ennyivel megúsztam, nem kerültem kórházba, lélegeztetőgépre, egy erősebb influenzás megbetegedésként zajlott le az egész, persze a visszamaradó szövődményeket nem ismerem. Tüneteim még mindig vannak, pedig már egy hónapja fertőződtem meg, fáradékonyabb vagyok, időnként még mindig elkap a köhögés – zárta sorait Tamás.

Ebből is látszik, hogy a betegség mindenkinél máshogy zajlik le, egy családon belül is eltérőek lehetnek a tünetek, hiszen a vírusnak közel háromszáz mutációja van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában