Erzsébet-kiállítással bővült a gyűjtemény

2020.12.03. 07:00

Elhunyt feleségének állít emléket a hegyfalui Képeslap Múzeumban

A hegyfalui Képeslap Múzeum tárlata szomorú apropó kapcsán újabb kiállítási anyaggal bővült. November közepén ugyanis elhunyt a múzeum vezetőjének felesége. Juhász Árpád Erzsébet-kiállítással emlékezik meg szeretett nejéről.

Polgár Patrícia

Képeslap Múzeum Hegyfalun 20201124 Hegyfalu Fotó: Unger Tamás UT Vas Népe Képen: Juhász Árpád képeslapgyűjtő

Fotó: Unger Tamás

Juhász Árpád, a hegyfalui Képeslap Múzeum és Képeslap Múzeum Baráti Kör elnöke régóta tervezgette, hogy felesége névnapjára összeállít egy Erzsébet-kiállítást, Erzsébet-napi üdvözlőlapokból. Azonban az élet közbeszólt, az asszony nem érhette meg a napot, november 11-én elhunyt. Férje még aznap nekiállt összerendezni a kiállítás anyagát, az első kartonok akkor már a fel is kerültek a múzeum előterének a falára.

A tárlat azóta folyamatosan bővül, saját gyűjteményén túl a gyűjtőtársaktól is temérdek lap érkezik – különleges, még a múlt század elejéről származó darabok is fellelhetők az anyagban. Ami nem fér fel a falra, azt a férfi gondosan albumokba rendezve tárja az érdeklődők elé. Árpád mindent gyűjt, ami az Erzsébet névvel kapcsolatos.

Külön kartont szánt az üdvözlőlapoknak, de megtalálhatók az összeállításban az Erzsébetvárost, a Baranya megyei Erzsébet települést, Pesterzsébetet, Sissi hercegnőt, a torontói magyarok által épített Szent Erzsébet-templomot, a dél-afrikai Port-Elisabethet, a bibliai Szent Erzsébetet ábrázoló lapok és a szomorú esemény kapcsán részvétnyilvánító képeslapok is helyet kaptak.

Bár jelenleg a járványhelyzet nem engedi, hogy a múzeum látogatókat fogadjon, a képeslapgyűjtemény 2021. december 31-éig a múzeum falán várja, hogy megtekintsék. Sőt, ez év végéig – amennyiben a szabályozások ezt lehetővé teszik majd – a látogatóknak gyertyagyújtásra is lesz lehetőségük, így emlékezhetnek meg Erzsébetről.

Kiemelt képünkön: Juhász Árpád az Erzsébet-gyűjteményt mutatja. Jövő év végéig tekinthető meg a tárlat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában