Koronavírus – „Vakcina nélkül a Covidot félévente el lehet kapni” – Olvasóink tartanak a vakcinától

Hétfőn tettük fel a kérdést olvasóinknak a vaol.hu Facebook-oldalán: „Ön beadatná-e bármelyik védőoltást?”

vaol.hu

Forrás: Shutterstock

Fotó: New Africa

Tavasszal még az egész világ a tudósoknak szurkolt, hogy minél hamarabb megtalálják a megoldást a Covid–19 okozta világjárvány visszaszorítására. Most, hogy egyszerre több ígéretes vakcina is rendelkezésre állna, az emberek egyre elutasítóbbak a védőoltással szemben. Ugyanakkor nagyon sok érv szól az oltás mellett cikkünkben ezekről is olvashatnak.

Hétfőn tettük fel a kérdést olvasóinknak a vaol.hu Facebook-oldalán: „Ön beadatná-e bármelyik védőoltást?”

Hétfőtől érhető el a vakcinainfo.gov.hu regisztrációs oldal, ahol bárki előjegyezhet majd a védőoltásra – erről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt online sajtótájékoztatóján, ahol azt is elmondta, hogy Müller Cecília országos tiszti főorvos a nyugdíjasokat postai levél útján fogja megkeresni egy regisztrációs lappal, ezt minden nyugdíjas térítésmentesen visszaküldheti.

Hétfői nap folyamán tettük fel a kérdést olvasóinknak a vaol.hu Facebook-oldalán: „Ön beadatná-e bármelyik védőoltást?”

Az online felület mellett szóban is megkérdeztük az utca emberét, ismerősöket, kollégákat, így alakult ki a közel négyszáz válaszból álló felmérésünk, mely szerint az emberek közel negyede mondana igent a védőoltásra.

Olvasóink többsége nemcsak igennel és nemmel válaszolt kérdésünkre, hanem azt is kifejtették, miért nem (vagy miért igen) kérnek a vakcinából. Vannak, akik az oltóanyag származási országát utasítják el határozottan. Más kapásból nemet mondana rá, de nem indokolta döntését. Valaki pedig a mellékhatásoktól fél, ezért óvatos az új szerrel kapcsolatban.

Miért jó az oltás?

Ahogy arról írtunk, hétfőn elindult az internetes regisztráció a koronavírus elleni védőoltásra. A vakcinainfo.gov.hu oldalon összefoglalták a legfontosabb információt arról, miért érdemes magunkat beoltatni:

  • A fertőzéseket kiváltó kórokozók, köztük a vírusok okozta fertőzések ellen védőoltásokkal lehet a leghatékonyabban védekezni. Ez igaz az új koronavírus okozta fertőzésekre is. A lakosság tömeges oltásával tudjuk megfékezni a jelenleg az egész világon erőteljesen terjedő járványt.
  • A védőoltás lényege, hogy a szervezetben immunválaszt váltunk ki a kórokozó (ez esetben az új koronavírus) ellen, és ezzel kialakítjuk a védettséget. A vakcinák hosszú távú védettséget is biztosíthatnak.
  • A COVID-19 betegséget okozó vírus esetében egy új kórokozóról van szó. Ezért világszerte kutatják és fejlesztik a megfelelő vakcinát. Sok országban már rendkívül előrehaladott állapotban vannak a kutatások. Több országban már elkészültek az oltóanyagok, sőt, egyes államokban már engedélyeztek egyes típusokat, és az oltások is megkezdődtek. Magyarországon a lakosság tömeges oltására bevethető vakcina már belátható közelségben van.
  • A kormány célja, hogy a magyar emberek mielőbb hozzájussanak a vakcinához. Ezért több csatornán zajlanak a tárgyalások a vakcinák beszerzéséről. Az egész világon óriási igény van az új oltóanyag iránt, így minden lehetőséget fel kell térképezni. Részt veszünk az európai vakcinakutatási programokban, és hazai kutatások is zajlanak.
  • Magyarország már eddig is 17,5 millió adag oltóanyagot kötött le több tíz milliárd forint értékben. A lekötött oltóanyagok között találunk oxfordi és amerikai vakcinákat is, a kormány emellett izraeli, kínai és orosz fejlesztőkkel is tárgyal.
  • A gyógyszerbiztonság terén Magyarországon világszínvonalú szakemberek dolgoznak. Bármilyen vakcina használata csak a szigorú hatósági vizsgálatok elvégzése után, a szükséges engedélyek birtokában lehetséges.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában