Tesztelés: körképünkből kiderül, milyen intézkedésekre volt szükség a vasi oktatási intézményekben

Miután lezajlott a pedagógusok átfogó tesztelése, körülnéztünk az iskolák, az óvodák és a bölcsődék portáján: milyen intézkedésekre volt szükség?

Vas Népe

202011202 iskolabezárok, Csehimindszent, Szendi Péter, Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

A Szombathelyi Tankerületi Központ fenntartásában lévő 44 köznevelési intézmény 577 osztályából a múlt héten felmerült fertőzöttségi adatok alapján 14 osztály és egy óvodai csoport vonatkozásában rendelt el rendkívüli szünetet az Oktatási Hivatal. A tantermen kívüli, digitális munkarendet – a középiskolákon kívül – öt általános iskolai feladatellátási helyen 27 osztálynál kezdeményezte a Tankerületi Központ – tájékoztatott Fodor István igazgató.

A csehimindszenti Mindszenti József Általános Iskolában például zavartalanul folyik az oktatás, csupán az első osztályosok kaptak néhány nap rendkívüli szünetet, de a jövő hétre már jöhetnek ők is a közösségbe.

A Sárvári Tankerületi Központ tekintetében Rozmán Lászlótól a következőt tudtuk meg: a kormányrendelet alapján a pedagógusok országos tesztelése sikeresen lezajlott. Az eredményekből kirajzolódó átfogó képpel az operatív törzs és a Nemzeti Népegészségügyi Központ rendelkezik. Rendkívüli szünetet a Sárvári Tankerületi Központ 17 általános iskolája közül két iskola összesen két osztályában rendelt el az Oktatási Hivatal. A tantermen kívüli, digitális munkarendet négy iskola 32 osztályában vezette be az operatív törzs szintén tíz napra.

A hivatalos, központi tesztelésen részt vett dolgozók mindegyikének negatív lett a koronavírustesztje a büki Csodaország óvodában és bölcsődében – mondta el Tóth Viktória, az intézmény vezetője. Egy ovis csoportot azonban be kellett zárni három napra: egy kolléganőjük tesztje pozitív lett, ő már egy hete nem járt az óvodában, de az eljárásrend szerint a csoportjába járó ovisok a héten otthon maradnak. Az intézményt fertőtlenítették.

A csepregi oviban a napokban jár le a karantén
Fotó: Unger Tamás

Csepregen az óvodát látogató csoportban mindenki negatív tesztet produkált. A másik csoportnak, amely számára múlt héten rendkívüli szünetet rendeltek el, mert pozitív lett az egyik óvónő tesztje, a napokban jár le a karantén.

Minden óvónő és dajka koronavírustesztje negatív lett a jánosházi Batthyány Lajos ÁMK Óvodájában – tudtuk meg Kiss Andrástól, Jánosháza polgármesterétől.

Kőszegen a központi óvoda és bölcsőde dolgozói közül senki sem lett pozitív. A Balogh-iskolában az első héten mindenkinek a teszteredménye negatív lett, a második héten egy tanár produkált pozitív tesztet. A múlt héten három napig volt karanténban a nyolcadik osztály. Jelenleg a harmadik osztályosok tanulnak online, december 7-éig. Az Árpád-házi iskolában egy alsós osztály van karanténban.

Az Őriszentpéteri Katica Óvodában és Mini Bölcsődében újabb koronavírusos megbetegedés miatt december 5-éig rendkívüli szünetet rendelt el az Oktatási Hivatal. Az ovisok önkéntes karanténban töltik ezt az időszakot, a velük otthonmaradó szüleik táppénzre lesznek jogosultak.

A répcelaki óvodában két külön épületben végzik a gyermekfelügyeletet. Másfél hete ezek közül azt, amelyikben három csoport tartózkodik együttesen, tíz napra be kellett zárni, ugyanis az óvónők és kisgyerekek között is volt, akinél koronavírust diagnosztizáltak. Ahogy Szabó József polgármester mondja, azóta teljes gőzzel működik mind az óvoda, mind a bölcsőde.

Sárváron a Vármelléki Óvoda Bocskai utcai telephelyén az Őzike csoportnál elrendelt rendkívüli szünet véget ért. A koronavírus megjelenése miatt az óvoda Mókus csoportjánál viszont az Oktatási Hivatal december 6-ig rendkívüli szünet elrendeléséről döntött. Az intézmény székhelyén az óvoda korábban bezárt konyhája még nem nyitott ki, jelenleg a teljes fertőtlenítését végzik.

Szentgotthárdon a Játékvár óvodában mindössze egy-egy napra kellett egy csoportnak távol maradnia járványügyi megfigyelés miatt. A bölcsődében az egyik kisgyermeknevelő tesztje lett pozitív, ezért az a csoport, amelyikkel kontaktusban volt, ezen a héten nem jár bölcsődébe.

Szombathelyen a 18 önkormányzati fenntartású óvodából kilenc óvodában, összesen 25 csoportban rendelt el az Oktatási Hivatal rendkívüli szünetet a Covid–19-járvánnyal összefüggésben. Egy óvoda esetében mind a nyolc csoport számára rendkívüli szünetet rendeltek el.

A rendkívüli szünet összesen 624 gyermeket, 48 óvónőt, 25 dajkát és 9 pedagógiai asszisztenst, illetve gyógypedagógust érint. A bölcsődék esetében a Covid–19-járvány miatt a bezárás két bölcsőde esetében három csoportot érintett, 31 gyermeket és 6 dolgozót.

Az elmúlt két hétben az óvodák esetében összesen 44 dolgozónál állapítottak meg koronavírust, a Szombathelyi Egyesített Bölcsődei Intézmény dolgozói közül négy személy szűrővizsgálata lett pozitív.

Vasváron a keddi gyorstesztelés során a Ficánkoló Óvoda dolgozói negatívak lettek, viszont a bölcsődében az egyik kisgyermeknevelő tünetmentesen pozitív tesztet produkált. A Mocorgó Bölcsőde december 2-ától december 11-éig bezárt, mivel szoros kontaktként szerepelnek a dolgozók és a gyermekek – tájékoztatott Barabás Istvánné intézményvezető.

A vépi Vadvirág óvodában minden dolgozó tesztje negatív lett, az iskolában két pozitív eredmény született a múlt heti teszteléskor. Intézkedésre nem volt szükség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában