A második oltást is megkapta – Dr. Gecsei Győző izomfájdalmat érzett az első után, ami természetes reakció

December 31-én kapta meg a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcina első, 21 nap elteltével, múlt csütörtökön a második adagját a Markusovszky Egyetemi Oktatókórházban dr. Gecsei Győző. A sürgősségi betegellátó osztály szakorvosát a tapasztalatairól kérdeztük.

Tóth Kata

Oltás, Markusovszky kórház, dr. Schneider Ferenc, a Markusovszky kórház Infektológiai osztályának vezetője,dr Gecsei Győző, 20210121, Szombathely, ut, Vas Népe / Unger Tamás

Forrás: VN

Fotó: Unger Tamás

Mint ismert, december 30-án érkezett meg a Markusovszky-kórházba az első, 3 ezer oltóanyagot tartalmazó vakcinaszállítmány, amellyel megkezdődött az egészségügyi dolgozók oltása. Az intézmény 45 munkatársát oltották be szilveszter napján, akik három hét elteltével a második oltásra is megjelentek – a vakcinából kettő, 21 nap különbséggel beadott adag szükséges a védettséghez. – Izomfájdalmam volt az első védőoltás után, ami természetes reakció. A deltaizomban, ahová az oltást kapjuk, pici gyulladás alakul ki, ez okozott körülbelül másfél napig tartó fájdalmat. Ez nem korlátozta a mozgást, de amikor ráfeküdtem, kissé érzékeny volt. Összességében az történik, hogy az immunrendszer észleli a beoltott anyagot, reagál rá, a lokális gyulladás azután megszűnik, aktiválódik az immunrendszer.

A vakcina tehát elősegíti, hogy az immunrendszer – a szervezet természetes védelme – antitesteket és a vírus ellen ható vérsejteket termeljen, így nyújtson védelmet a COVID 19 ellen. Egy ideje már megnyílt a regisztráció lehetősége a védőoltásra – Gecsei Győző mindenkit határozottan arra biztatott, hogy oltassa be magát.

A második dózis beadása után, az oltópont előtti folyosón várakozva kellemetlen reakciót nem tapasztalt. Ismerősei közül is csupán egy emberről tud, akinek hányingere volt, miután megkapta a védőoltást, de senki nem betegedett meg. Mint mondta, aki átesett a betegségen, annak is érdemes egy oltást kapnia, mert nem tudni, hogy az első fertőzésnél mennyi ellenanyag termelődik. – Nagy a szórás az ellenanyagszint tekintetében, és akinek alacsonyabb az immunitása a fertőzés után, annál egy ismétlőoltással fel lehet ezt erősíteni – mondta. Szerinte előbb-utóbb a gyerekeknek is meg kellene kapniuk a vakcinát, hogy immunizálják őket. Akkor is, ha náluk általában enyhe lefolyású a betegség. Az influenzaoltást hozta példaként: az is akkor hatékony, ha minden korosztály megkapja, és enyhe tünetekkel eshetnek át a fertőzésen.

Kiemelt képünkön: Dr. Gecsei Győzőt dr. Schneider Ferenc oltotta be

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában