Ausztriát is jelentősen érintheti a brit vírusmutáció

Abból kell kiindulnunk, hogy Ausztria is jelentős mértékben érintett a brit koronavírus-mutáció által – jelentette ki Rudolf Anschober osztrák egészségügyi miniszter pénteki sajtótájékoztatóján.

MTI

Budapest, 2020. december 12. Védőfelszerelést viselő ápolók és orvosok az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán 2020. december 11-én. MTI/Balogh Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Az országban 70-100 gyanús esetet találtak a napokban, amelyek DNS-meghatározása még folyamatban van, de a miniszter utalt arra: egész Európában riasztó a helyzet a brit mutáció széles körű terjedését illetően, és úgy tűnik, hogy Ausztria is jelentősen érintett. Amíg ezen esetek kiértékelése zajlik, Ausztria érvényben tartja a már bevezetett intézkedéseket: így a szigorított határellenőrzéseket, a meglévő beutazási korlátozásokat, valamint a Nagy-Britanniából és Dél-Afrikából érkező repülőgépek leszállási tilalmát.

„Lépésről-lépésre vizsgálni kell a pozitív koronavírusteszt-eredményeket az angol vírusmutációra is, ami időigényesebb, mint egy gyorsteszt” – hangsúlyozta a tárcavezető, egyúttal bejelentette a laboratóriumi kapacitások kiszélesítését. „Noha ez a mutáció 50-70 százalékkal fertőzőképesebb, mint az eredeti, akkor is jó hír, hogy a betegség lefolyása nem súlyosabb, illetve a meglévő járványvédelmi intézkedések, mint a maszkviselés és a távolságtartás a mutáns vírus ellen is védenek” – tette hozzá.

A teljes zárlat január 25-ére tervezett feloldásáról, illetve annak lehetséges meghosszabbításáról szólva a miniszter elmondta, hogy az intézkedések hatásosak, a megbetegedési és halálozási számadatok csökkenő tendenciát mutatnak, de „még messze nem tartanak ott, ahol szeretnék.” „Az adatok elemzése folyamatban van, és éppen a zárlat utáni időszak kidolgozásán fáradozunk” – tette hozzá Anschober.

Ausztriában az elmúlt 24 órában 1528 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 390 788 esetet regisztráltak. A koronavírusos betegséggel kórházban ápoltak száma 2042, az intenzív kezelésre szorulók 337-en vannak. A fertőzés okozta betegség szövődményeibe az elmúlt napon 66-an haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 6987-ra emelkedett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában