Covid-teszthez köthetik a nyaralást is Ausztriában

Új koronavírusteszt-stratégiát vezetnek be Ausztriában. Ez azt jelenti, hogy a lezárásokat követően csak negatív koronavírusteszt birtokában vehetnek részt eseményeken az osztrákok, de a nyaraláshoz is szükségük lesz a tesztelésre.

Polgár Patrícia

Az állam mindenütt lehetővé teszi a Covid-tesztek elvégzését, akár önteszteléssel is

Fotó: Shutterstock

A kormány eredeti terve szerint a lezárásokat követően ismét korlátlanul igénybe vehetők lettek volna kereskedelmi és gasztronómiai szolgáltatások, azonban ezt az ellenzék különféle okokból elutasította, így ez az elképzelés nem valósulhatott meg.

A koalíció kulcsfontosságú kérdésekről állapodott meg a szociáldemokratákkal (SPÖ), ezek azonban a gasztronómiát és a kiskereskedelmet nem érintik. A törvény pontos szövege egyelőre kidolgozás alatt áll, kedden már az egészségügyi bizottság foglalkozott az üggyel. A Nemzeti Tanács csütörtökön hozza meg döntését – számolt be a fejleményekről a nachrichten.at osztrák hírportál.

Az állam mindenütt lehetővé teszi a Covid-tesztek elvégzését, akár önteszteléssel is
Fotó: Shutterstock

A tervek szerint a húsz vagy annál több résztvevős rendezvények és a szállodák számára a belépéskor 48 óránál nem régebbi tesztet kell bemutatni, az ellenőrzés az üzemeltetők feladata lesz, akik ingyenes tesztelési lehetőséget is ajánlhatnak a helyszínen. A kötelezettség alól mentesülnek, akik az elmúlt három hónapban átestek a koronavírusos megbetegedésen. Az APA osztrák hírügynökség információi szerint heti tesztek elrendelése várható bizonyos szakmai csoportok – például tanárok, egyetemi hallgatók – számára is. De ugyancsak érintettek lesznek a szoros kontaktussal járó szolgáltatást nyújtó fitneszedzők és pincérek. A tesztet munkaidő alatt végzik el, a munkavállalót alkalmazója nem bocsáthatja el pozitív eredmény esetén. Amennyiben az alkalmazott nem akarja, hogy teszteljék, akkor FFP2 maszkot kell viselnie a munkavégzés közben.

Az állam mindenütt működőképes tesztinfrastruktúrát kínál a tesztek elvégzéséhez: a teszteket közvetlenül a vállalatoknál, de gyógyszertárakban vagy laboratóriumokban is el lehet végezni.

Újdonság, hogy a tanulókat hetente egyszer úgynevezett „egyszerű öntesztekkel” tesztelnék az iskolákban. A részleteket szombaton Heinz Faßmann (ÖVP) oktatási miniszter fogja bejelenteni.

Egyelőre még nem tudni, hogy a tanárok és a diákok – ahogy azt az eredetileg tervezték – a jövő héten valóban visszatérhetnek-e az iskolákba, hogy személyes részvétellel folytatódhasson az oktatás.

Kapcsolódó cikk:

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/januar-kozepetol-kotelezo-lesz-a-regisztracio-az-ausztriaba-utazoknak-4569070/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában