Ha marad a vírus, sok mindenről le kell mondanunk – Dr. Kecskés László is megkapta már a vakcinát

Dr. Kecskés László, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház mellkassebész főorvosa örömmel fogadta, hogy a vakcina engedélyezése után tíz nappal már meg is kapta a koronavírus-fertőzés elleni védőoltást.

Tersztyánszky Krisztina

Megkezdődött az egészségügyi dolgozók koronavírus elleni oltása a Markusovszky kórházban. 20201231 Szombathely Fotó: Cseh Gábor CSG Vas Népe Képen: Kecskés László osztályvezető főorvos

Forrás: VN

Fotó: Cseh Gábor

– Látom, hogy a közösségi médiában vannak, akik a vakcina ellen próbálják hangolni az embereket, ami főleg az emberi butaságból és félelemből fakad – vélekedik a főorvos. – Úgy gondolom, ha egyre többen beoltatjuk magunkat, és látjuk, hogy nem lett tőle semmi bajunk, akkor ezek az összeesküvés-elméletek veszítenek az erejükből. Én magam a koromnál fogva is veszélyeztetett vagyok, s amiatt is, hogy februártól folyamatosan operálok tüdőbetegeket, köztük koronavírusost is a megfelelő védelem mellett. Fontos számomra a családom védelme, ugyanakkor orvosként és emberként is felelősséget kell érezzek a környezetemben lé­vő minden más ember iránt is.

Kecskés doktor szerint fon­tos, hogy ezt a társadalmi felelősséget minél többen átérezzék. Hogy nemcsak önmagukról van szó, amikor az oltásról döntenek, hanem az egész társadalomról. Arról, hogy végre kikerüljünk a bezártságból, hogy megölelhessük szeretteinket, hogy utazhassunk. Nem beszélve arról, hogy a járvány nagyon sok, turizmusban, vendéglátásban dolgozó ember életét ellehetetleníti. Irántuk is felelősséget kell éreznünk. Ahhoz is a járvány mielőbbi legyőzésére van szükség, hogy az ország talpra álljon. Ha nem oltatják be magukat elég sokan, akkor nem alakul ki nyájimmunitás, akkor itt marad velünk a vírus, ki tudja, meddig. Lehet, hogy nyáron is itt lesz, és lehet, hogy még jövőre is. Jöhet egy harmadik, egy negyedik hullám, ami az egész életünket fölborítja.

A főorvos azt is kilátásba helyezte, hogy amikor már milliós nagyságrendben elérhető lesz a vakcina, egyes szálláshelyek, utazási irodák el fogják várni ügyfeleiktől az oltási igazolást. Számítani kell rá, hogy nagyobb tömegrendezvényekre, így például egy futballmeccsre sem lehet majd bemenni ilyen igazolás nélkül, hiszen az nem kivitelezhető, hogy mindenki friss negatív teszteredménnyel érkezzen. Ha lehetővé válik az utazás, valószínűleg a határokon is kérni fogják az oltási igazolást – ha nem mi, akkor a célországok.

A szívsebész, aki a szombathelyi önkormányzat egész­ségügyi szakmai bizottsá­gá­nak elnöke is egyben, hoz­zátette: százszázalékos biz­tonságot a vakcina sem garantál. De a beoltott személy sokkal kisebb valószínűséggel fertőz meg másokat, főleg, ha ők is megkapták az oltást, így a vakcináció relatíve nagy valószínűségű védettséget ad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában