Megkapták a vakcinát a hegyfalui idősek otthonában

Az oltási tervnek megfelelően az egészségügyi dolgozók oltása mellett Vas megyében is zajlik az idősotthonok dolgozóinak és lakóinak oltása; szombaton a hegyfalui intézményben jártunk.

Merklin Tímea

Fotó: Unger Tamás

Hermánné Bedics Ritától, a Vas Megyei Egyesített Szociális Intézmény vezetőjétől megtudtuk, hogy az otthonban az ellátottak átlag életkora 80 év; a 123 lakóból 111 fő – aktuális egészségi állapota miatt nem részesült oltásban, illetve nem kívánt oltakozni 12 fő ellátott -, és velük egy napon 29 dolgozó kapott koronavírus elleni vakcinát a hegyfalui telephelyen. Két kollégája érkezett a Vas Megyei Egyesített Szociális Intézmény sajtoskáli telephelyéről is. Az intézményvezető kérdésünkre elmondta: minden lakó önkéntesen kérte az oltást. Három oltócsoport dolgozott az otthonban, az oltócsoportok egy orvosból, egy asszisztensből és egy adminisztrátorból álltak. Az oltás gyorsan, szervezetten, problémamentesen lezajlott; a munkatársak elmondása szerint a lakók nem izgultak előtte.

Az intézményben kialakított alkalmi oltóponton találkoztunk Dr. Lórántfy Máriával, az Országos Mentőszolgálat nyugat-dunántúli regionális igazgatójával, aki azonban itt nem régióvezetőként, hanem mentődolgozóként volt jelen a sürgősségi ellátás biztosítására, a megfelelő felszereléssel, ha segítségre lett volna szükség. Az oltást a szombathelyi és a sárvári kórház közösen biztosította, az igazgatónő egyébként részállásban Sárváron aneszteziológus. Ez volt az első oltópont, ahova ellátogatott a saját Markusovszky kórházbeli oltásán kívül. A járványveszély idején folyamatosan készenlétben van, hogy azonnali reakciókat tudjon adni a segítségnyújtás terén, megszaporodtak az adminisztratív teendői. Az az álláspontja, hogy a felelősséggel gondolkodók beoltatják magukat. Úgy tudja – és ezt az otthon munkatársa is megerősítette -, a hegyfalui intézményben nem volt Covid fertőzött, azért ilyen nagyszámú az oltás. Különben aki beteg volt, azt három hónapig nem lehet oltani.

Az oltóponton ottlétünk idején nagy volt a sürgés-forgás, az oltás mellett adminisztráció is zajlott, dolgozók megkapták az oltási könyvüket, amit helyben állítottak ki. Mindenki védőöltözékben volt, használat után egy veszélyeshulladék-gyűjtőbe dobták. Távozásunkkor magunk is abba helyeztük el a levetett papíroverált, a hajhálót, a kesztyűt és a cipővédőt, csak a maszkunkat tartottuk meg, ami a sajátunk volt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában