Vasiak szemével: Ilyenek a mindennapok a járványban Európában és a tengerentúlon

Külföldön élő, vasi származású magyarokat kérdezünk, milyen járványügyi intézkedések vannak érvényben abban az országban, ahol élnek, hogy zajlanak a mindennapok a Covid árnyékában.

Merklin Tímea, Tóth Kata

Milánó, bezárt üzletek, üres terek. Hétfő hajnaltól a narancssárga zónában

Forrás: VN

Fotó: Kocsis András

Narancssárga zóna:

Kocsis András – Milánó

A Milánóban élő Kocsis András haditudósító korábban Szombathelyen is élt, kommunikációt tanított az itteni egyetemen. Lombardia hétfő hajnaltól narancssárga zóna lett, tartományon belül lehet mozogni. – Ennek már egy hete meg kellett volna történnie, a lombardok legalábbis ezt szerették volna, de a kormány nem engedte – tudtuk meg Kocsis Andrástól, aki kifejtette: Lombardia a legfejlettebb olasz régió, a lakossága tízmilliós, mint egész Magyarországé, az olasz GDP nyolcvan százalékát termeli meg, nagy veszteség, ha egy hét leállás van.

Nincsenek nyitva az éttermek, bárok, teraszok, csak „elviteles” helyek működnek, a parkba ki lehet ülni, de ott is, az utcákon is maszkot kell viselni.

– Érdekes rendeletek voltak: a gyermekcipőboltok nyitva lehettek, a felnőttcipőboltok nem. Az üzletekben élelmiszert, gyümölcsöt lehet venni, de például fazekat nem. A kisdiákok mehetnek iskolába, a nagyobbak nem. A gimnáziumok, egyetemek is be vannak zárva. A szabályok gyorsan változnak. Például egy nap egyszer meg lehet látogatni egy családtagot vagy egy jó barátot, de azt nem el­len­őrzik, hogy hányszor voltam ott. Beépítették a rendelkezésbe, hogy „szükség szerint” lehet látogatásokat tenni. Este tíztől reggel ötig nem lehet kint járkálni, de nem tartják be; például mondhatom, hogy azért megyek az anyósomhoz, mert a hasa fáj. Kocsis András úgy fogalmazott, ez egy „fegyveres béke”, ki vannak adva a rendeletek, a rendőröknek pedig ki van adva, hogy betartassák. Vannak étterem- és bártulajdonosok, akik fellázadtak, kinyitottak, és ha rendőrök jönnek, megebédelnek, aztán mindenkit felírnak. A tulajdonosokat nem érdekli, mert az esetleges büntetési papír majd hónapok múlva érkezik, pénzük úgysem lesz rendezni, és adót sem fognak fizetni. Úgynevezett „civil lázadás” van, végeredményben a rendőrök és a lakosok igyekeznek elkerülni

egymást.

Bezárt üzletek, üres utcák, terek Milánóban, kiürült a tér Videó: Kocsis András

Üres utcák: Győrfi-Deák György – Zsibó

A temesvári születésű Győrfi-Deák György tanár és könyvtáros a baráti kapcsolatai révén kötődik Vasvárhoz, tavaly a Vasi Őrtüzek irodalmi konferencián találkoztunk. A Szilágy megyei Zsibón él, a városban tizenegyezren élnek, jelenleg üresek az utcák.

– Nálunk novemberben 15 ezrelékre emelkedett a betegek aránya, akkor a polgármester, a rendőrkapitány, az összes erdész, a kórház gondozottjai és alkalmazottjai, a bakterek, a botanikus kert tudósai mind megbetegedtek. Közülük sokan egy nagy temetésen voltak, 165 beteg lett. Az iskolákat, óvodákat bezárták, kötelező lett a maszk, utcán is, a hivatalos zárt helyiségekben is – mondta el a zsibói helyzetről. – Sorban betegedtek meg az egyházi személyek is, egy ortodox és egy görögkatolikus püspök meghalt, a gyulafehérvári érsek is megfertőződött. Azokon a településeken, ahol több mint három ezrelék volt a betegek aránya, minden kocsmát és vendéglőt bezártak, Istennek legyen hála! Karácsonykor és újévkor zuhogott az eső, így csökkent a fertőzöttek száma, de Vízkereszt után megint emelkedett. Győrfi-Deák György úgy fogalmazott: „nagyon megjártuk”. Várják az oltást, ő maga márciusban jut hozzá legelőbb.

A kaszinók nyitva:

Szirbik Andrea – USA

Szirbik Andrea Spokane-ben. Csak a hideg miatt maszkban Fotó: VN/SZA

Szirbik Andrea az USA északnyugati részén, Washington állam Spokane megyéjében él, a megyeszékhelyen. Idaho állam határa félórányira van tőlük, nagy különbségek vannak a két állam járványkezelésében.

– Elég harminc percet utaznom, és minden nyitva van, míg Spokane-ben az éttermek például zárva tartanak, pontosabban kiköltöztek az utcára. Melegítőberendezések mellett le lehet ülni az asztalokhoz, de fagypont körül ez nem túl kellemes. A bevásárlóközpontokba járhatunk, van olyan üzlet, ahol felpróbálhatjuk a ruhákat, máshol nem. A maszkviselés és a távolságtartás mindenhol kötelező, az emberek betartják a szabályokat.

Andrea lánya hatodik osztályos, most fejezi be az általános iskolát, a fia nyolcadikos, az ottani rendszer szerint középiskolában végzős. Tavaly március 16-a óta mindketten távoktatásban tanulnak. Állami iskolába járnak – a lányánál nagyobb szervezettséget tapasztal, a fiát kevésbé foglalja le az oktatás napi három órában. Január közepétől elkezdték visszaengedni az iskolába az osztályokat. Február közepétől a lánya, márciustól a fia is újra járhat, de hibrid rendszerben. Andrea még egy érdekességről beszámolt: a kaszinók Washington államban indián kézben vannak – most is látogathatók. Mintha egy másik – a régi – világba csöppent volna, amikor három hete vacsorázni ment a városi kaszinóba.

Komolyan veszik:

Kővári Edit – Svédország

A kőszegi Kővári Edit egy svéd kisvárosban egyetemista, onnan tudósított: – A svédországi helyzet, ahogy a hírekből is kiderül, egészen más, mint a többi európai országban. A kormány által hozott intézkedések sokkal inkább javaslatok a lakosság számára. Ilyenek például, hogy kerüljük a beltéri tömegeket, bevásárlóközpontokat, aki teheti, dolgozzon otthonról, csak kisebb ismeretségi körrel legyen kapcsolatunk és tartsuk a távolságot egymástól. A maszk viselése nem kötelező, kivéve tömegközlekedési eszközökön csúcsidőben. Az intézkedések nagyrészt ajánlások, de a lakosság komolyan követi őket. A kormány hangsúlyozza az egyéni felelősségvállalást, és ennek körülményeit meg is teremtik.

A Covid-tesztek ingyenesek és bárki számára elérhetők. Így, hogy az embereknek maradt valamennyi szabad mozgásterük, a hangulat is kevésbé feszült, mint más országokban. A svédek egy része szeretné, ha a kormány szigorúbb lépéseket tenne, de összességében bíznak a döntésekben.

Edit hozzátette még: észrevételei természetesen nem tükrözik az egész ország helyzetét, hiszen egy kisebb városban él, így nem tapasztalja azt a hullámot, ami például Stockholmot érinti.

Frusztráltság:

Kovács Hajnalka – Anglia

Kovács Hajnalka: a mostani a legszigorúbb lezárás Angliában Fotó: Janine Van Oostrom / VN

Maradj otthon, védd az egészségügyet, ments életeket! – az Egyesült Királyságban ez a jelmondat a Covid idején – mondja a szombathelyi származású Kovács Hajnalka, aki a közép-nyugat angliai Shropshire-ben él. – A harmadik, az eddigi legszigorúbb lockdown (lezárás) január 6-án kezdődött. Törvénybe foglalták: aki tud, otthonról dolgozzon, és csak nélkülözhetetlen esetben hagyja el a házát. Kétméteres távolságot kell tartani. Nem találkozhatunk senkivel, akivel nem egy háztartásban élünk. Az iskolák, egyetemek áttértek az online oktatásra. A Covid-adatok jóval sötétebb képet mutatnak, mint tavaly márciusban.

A hangulat pedig depresszív, dühös és elkeseredett. Hajni szerint a kormány Angliában tavaly nem reagált időben a vírusra, a pontatlan vagy nem jól célzott korlátozások emberek megélhetésébe kerültek.

– Az alkalmazottak néhány hónapig megkapták a fizetésük körülbelül 80 százalékát a kormány támogatásával, ám sok helyen ennek ellenére is elbocsájtottak dolgozókat. A szabadúszókat hat hónapig nem támogatták, később kampány kezdődött a művészek átképzésére. A mostani lezárást az emberek már nagyon nehezen viselik. A többség betartja a szabályokat, viszont sokan úgy tiltakoznak, hogy nem vesznek maszkot. A törvénysértésért legkevesebb 200 font büntetést szab ki rájuk a rendőrség.

Március 31-éig vannak hatályban a mostani rendelkezések, de azt is beszélik, hogy nem lesz enyhítés, amíg az egész lakosságot be nem oltják, ami még jó pár hónapig eltarthat.

Erdély

Az erdélyi Zsibón üresek az utcák, alig-alig jár valaki
Fotó: Győrfi-Deák György

Kiemelt képünkön: Milánó, bezárt üzletek, üres terek. Hétfő hajnaltól a narancssárga zónában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában