A vasi asszony, aki a 100. születésnapján kapta meg a koronavírus elleni védőoltást

Szombaton, pont a 100. születésnapján kapta meg Kolnhofer Katalin a koronavírus elleni oltás második részét a csepregi Területi Gondozási Központban, ahol öt éve lakik. Telefonon beszélgettünk.

Merklin Tímea

Kolnhoffer Katalint századik születésnapján Horváth Zoltán polgármester is köszöntötte

Fotó: Barasics Edina

A százéves asszony elmondta, horvátzsidányi származású, az édesapja háborúból hozott betegségben hunyt el, hidakat építettek Olaszországban, sokszor be kellett menni a hideg vízbe, amikor kijött megfázott, és megbetegedett a szíve. Kati néni ötéves volt, mikor elveszítette az édesapját, az édesanyja három gyereket nevelt nagy-nagy szegénységben.

Tízesztendős korától dolgoznia kellett, kaszált, tehenet fejt, állatokat nevelt, tizenhat évesen ment a privát szférába dolgozni, Budapestre, Ausztriába, Németországba, beszél három nyelvet. Két lánya született, az egyik meghalt három és fél, a másik 34 éves korában, betegségben. Két unokája és három dédunokája van; 21 éve özvegy, tizenöt évig volt egyedül, mire bekerült az idősotthonba, mert már legyengült, és nem tudta ellátni magát.

Kolnhofer Katalint századik születésnapján Horváth Zoltán polgármester is köszöntötte
Fotó: Barasics Edina

- Azt kaptam a sorstól, hogy mindig csak dolgoztam, dolgoztam, nem értem rá élni – idézte fel az idős hölgy. – Ilyen jó dolgom még sosem volt, mint itt az otthonban, ahol kiszolgálnak, gondoskodnak rólam, sok kedves szót kapok, nagyon élvezem. Gyakran gondolok a múltra, volt szép is, de kevés rózsa közt sok volt a tüske.

Századik születésnapján kapott az intézménytől két tortát, hogy ünnepelhessen a lakótársaival – az otthonban 23 ember él, átlagéletekoruk 88 év, zömében nők -, a fejedelmi uzsonnát pedig Horváth Zoltán polgármester látogatása tetézte meg, aki a miniszterelnöki oklevél átadása mellett orchideával, csokoládéval és egy tál farsangi fánkkal érkezett köszöntőbe. Kati néni nagyon örült az ajándékoknak, az oltás pedig nem is fájt, azt mondja, észre sem vette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában